news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


23 Ιουν 2016

Travel by train all over the world (YouTube)

 



"Με το τρένο δεν μεταφέρεσαι..με το τρένο ταξιδεύεις". Αυτή η φράση ενός μηχανοδηγού μ' έκανε να συνειδητοποιήσω, τί έχω χάσει τόσα χρόνια που πατάω το "γκάζι". Αφήνω το τετράτροχο στο γκαράζ και κόβω εισιτήριο. Φεύγω..οι διαδρομές είναι ανεπανάλειπτες...



Canadian Pacific (part 2 and part 1) ενα τρενο 4 χλμ διασχίζει τα βραχώδη όρη μέσ απο χιονοστοιβαδες, πολικές αρκούδες και ακραιες καιρικές συνθήκες... ένα βιντεο που τα έχει όλα.. υπέροχα χειμερινα τοπία, απίστευτες χιονοστοιβάδες και τεχνικές έκλυσης, παγετώνες....

AMTRAC Gallery  Εικόνες απο τη σιδηροδρομική Αμερική (Flagstaff AZ, Los Angeles CA) 
Following AMTRAC  across america

Polybahn in Zurich 2011
Γνώρισα την Ελβετία πριν πολλά χρόνια. Όταν οι άλλοι πήγαιναν στις τράπεζες, εγω ανέβαινα στα βουνά της και στα τρένα της. Το Polybahn ειναι must.... ειναι κάτι περισσότερο απο Νοσταλγία του 19ου αιώνα. Όταν ο Χ. Τρικούπης κατασκεύαζε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, φαίνεται ότι ζήλεψαν και οι ελβετοί..και το 1889 άρχισαν να κατασκευάζουν αυτόν τον περίεργο οδοντωτό που ενώνει τη λίμνη με τον παρακείμενο λόφο, όπου υπάρχει το περίφημο πανεπιστήμιο ΕΤΗ. Αφήστε λοιπόν την Bahnhofstrasse με τα ρολόγια Rolex, την πλακόστρωτη Niederdorfstrasse και την Paradeplatz με τις τράπεζες και πάρτε τον κόκκινο οδοντωτό που ακούει στο όνομα Polybahn. Και αν στα νιάτα σας ήσασταν και αναρχοαυτόνομος, τότε εκεί στα στενά θα βρείτε και το σπίτι που έμενε ο Λένιν πριν φυγει κρυφά με τρένο για τη Ρωσία και αλλάξει έτσι την ιστορία!!

Σιδηροδρομικό Μουσείο Μυλούζης, 2003 (mulhouse train museum)
Το 2003 έκανα το γύρο της Ευρώπης. Διεσχισα την Ιταλια, Ελβετία, Γερμανια και Γαλλία. Κατέβηκα μέχρι τις εκβολές του Ροδανού ποταμού στο camarque και επισκέφτηκα το Saintes-Maries-de-la-Mer  όπου σύμφωνα με την παράδοση η Μαγδαληνή αποβιβάστηκε στις ακτές της Προβηγκίας μετά το θάνατο του Ιησού. Στα σύνορα Γερμανίας-Γαλλίας ειναι η Μυλούζη, που διαθέτει το σπουδαιότερο Μουσείο τρένων, που "αλώνιζαν" την Ευρώπη το 18ο και 19ο αιώνα. Το video αφηγείται την επίσκεψή μου και τις εντυπώσεις μου, ενώ στο σημείο 4'50'' φαίνεται ένα TGV, έτοιμο να ξεκινήσει για το νότο.

Εκδρομή στην Οχρίδα, 2003 (travelling to Orchid)
ΣΦΣ σημαίνει Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου, που ακόμη σημαίνει ταξίδι με το τρένο. Η εκδρομή στην Οχρίδα εγινε με τις παλιές Dieselομηχανές ALCO A 302 με το χαρακτηριστικό τους θόρυβο όταν επιτάχυναν. Το video αφηγείται τη διαδρομή της επιστροφής προς τη Θεσσαλονίκη απο τη λίμνη της Βεγορίτιδας (4'40''), την Έδεσσα (6'00'') και το Πλατύ (7'00''), ενώ στο σημείο 5'05'' ξεναγούμαστε στα βαγόνια του Orient Express.
 
Monorail Sydney 2000
2000! οι ολυμπιακοί αγώνες γίνονται στο Σίδνευ.... ήμασταν και εμεις εκεί και ταξιδέψαμε με το monorail που ενώνει την εμπορική ζώνη, με τους ουρανοξύστες, με το Darling harbour (1'00''), κάτι σαν το ελληνικό φάληρο ή το καλαμάκι αν προτιμάτε!!! Στο σημείο 1'29'' φαίνεται η γνωστή γέφυρα του Σίδνευ και η Όπερα, έργο του δανού αρχιτέκτονα Utzon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου