news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


22 Ιαν 2017

Βουραικός (Vouraikos gorge)

About 120 years ago the rack railway (gr.:Odontotos) started from the seaside town of Diakopto parallel to the river and climbed to Kalavrita through bridges and tunnels. Since then the Vouraikos river and Odontotos go together.



Γνωρίζετε ποιός ηθοποιός ήταν απο το Διακοφτό. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Η προτομή του βρίσκεται κοντα στο σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου αρχίζουμε τη διαδρομή μας. Γραμμή-γραμμή ακολουθούμε το φαράγγι του βουραικού. Η περιοχή αυτή είναι μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Το πρωί μπορείς να κάνεις σκι στο χελμό και το απόγευμα μπάνιο στην παραλία του Διακοφτού!!




Ο κλειδούχος επι το έργο. Φρεσκοβαμμένη και καθαρή έρχεται η μηχανή στην αποβάθρα, και ο κλειδούχος κανει την αλλαγή για το μεγάλο ταξιδι των 22 χλμ, απο τα οποία τα μισά ειναι μέσα στο φαράγγι.










.. είναι η εποχή για τα μούσμουλα... Στην αρχή της διαδρομής, η γραμμή διερχεται μέσα απο τους φράκτες των σπιτιών και των κήπων, διέρχεται κάτω απο τη νέα γέφυρα του εθνικού δρόμου και αρχίζει σιγα-σιγα να ανεβαίνει...





το φαράγγι του βουραικού διασχίζεται απο τον ομώνυμο οδοντωτό... Υπάρχουν πολλές γνώμες απο που προέρχεται η λέξη Βουραικός. Κάποιοι το συνδυάζουν με το βουρ βουρ του ποταμού (μάλλον απίθανο), άλλοι απο την αρχαία πόλη Βούρα της Αχαίας (το πιο πιθανό), ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ειναι σλαύικης προέλευσης.



















Από το 2009, το φαράγγι του Βουραϊκού (και ο ορεινός όγκος του Χελμού) αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως ΕΘνικό Πάρκο.









Η γραμμή κατασκευάστηκε την εποχή του Τρικούπη για να μεταφέρει τα σιτηρά απο τα καλάβρυτα στην Αθήνα. Στη μεγαλοφυή ιδέα του Τρικούπη ήταν η επέκταση της γραμμής προς την Τρίπολη και το Χιονοδρομικό Κέντρο, που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν γιατί το κράτος, εν τω μεταξύ, χρεωκώπησε!!







Μεταλλική γέφυρα που διασχίζει το ποταμι.... φαινεται το στένωμα του φαραγγιού και σκαλισμένος βράχος για να περάσει η γραμμή..... κάτω κυλά ορμητικά το ποτάμι...








Το σημειο αυτό ειναι οι πόρτες. Η γραμμή κλειδώνεται το βράδι (εξού και πόρτες) για να μην μπαίνουν τα πρόβατα μέσα....



Το στένωμα του βουραικού που πέφτει σε καταβόθρα και χάνεται.... το νερό θα το ξανασυναντήσουμε πολύ μακρυά πλέον. Εδώ γίνεται πραγματικά μια συγχορδία ήχων απο το διπλανο καταρράκτη και την καταπακτή.





 




Το σημειο αυτό είναι κοντα στο σταθμό Νιάματα... περιμένοντας τον οδοντωτό κατά.. περίεργο τρόπο.... Ο βράχος εχει "φαγωθεί" για να μπορέσει να διέλθει η γραμμή. Η διάνοιξη έγιεν φυσικά με ανατίναξη του βράχου, μια τεχνική που ήταν πολύ γνωστη τον αρχές του 19ου αιώνα.

Μια φορά το χρόνο (8 Μαίου) γίνεται εδώ λαικό προσκύνημα. Πλήθος κόσμου (οι περισσότεροι έρχονται για πρωτη φορά) διασχίζουν το φαράγγι με τα πόδια σε μια διαδρομή 4 ωρών.



Όλη η διαδρομή μέχρι τα Καλάβρυτα έχει σαθρά εδάφη αποτελούμενα απο τεράστια βραχια, που υψώνονται μέχρι 1200 μέτρα ψηλα. Μέσα σε αυτα "κρύβεται" και το Μέγα Σπήλαιο.



Απο τον εξώστη του Μεγάλου Σπηλαίου φαίνεται όλο σχεδόν το φαράγγι που εκτείνεται μέχρι τα καλάβρυτα.


ωραίες χειμερινές διαδρομές μέσα στο φαραγγι με το πρωτο χιόνι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου