news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


7 Φεβ 2017

Berlin: the Festival of Lights

To Festival of Lights του Βερολίνου είναι ένα event που λαμβανει χωρα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Για μία εβδομάδα, γνωστά αξιοθέατα, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο πύργος της τηλεόρασης στην Alexanderplatz, o Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου και η Στήλη της Νίκης φωτίζονται με χάρη χάριν της τέχνης και της τεχνολογίας. Με μια ομαδα νέων καλλιτεχνών και φοιτητών βρεθηκαμε φέτος εδώ με αφορμή της διοργάνωσης ενός θερινού σχολείου.


Η πρωτη μας βραδινή εξόρμηση με το μετρό στη Friedrichstr όπου σε ενα σταθμό μπαίνουν Strassenmusikanten και φαίνεται ότι η κυρία ενοχλείται...

To Μουσείο Αρχιτεκτονικής Τέχνης κάτι έχει ψυχή μέσα του... ποιό;;; το βλέπετε;;;

Αρχιτεκτονική μακετα του Μουσείου
που απεικονίζει την πλατεία Κurfürstendamm,
σύμβολο του ψυχρού πολέμου.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche μισογκρεμισμενη
για να θυμίζει τους βομβαρδισμούς του Βερολίνου.....

 
Staendige Vertretung ειναι το όνομα της μπυραρίας στη καρδιά της Friedrichstr, εδώ που διεδραματίστηκαν πολλά θλιβερα γεγονότα μετά την κατασκευή του Τοίχους. Η τότε Ανατολική Γερμανία δεν είχε πρεσβεία στην "αδελφή" Δυτική... ειχε μόνιμη αντιπροσωπεία (Staendige Vertretung), δηλαδή το όνομα της μπυραρίας.... Ιστορικά γνωρίζουμε τα εξης: η τότε Δυτική Γερμανία έμεινε ακλόνητη στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει την Ανατολική Γερμανία τη στιγμή που δεκάδες χώρες είχαν συνάψει μαζί της διπλωματικές σχέσεις και βεβαίως πρεσβείες. Με ποιο επιχείρημα; το ότι θεωρούσε πως δεν μπορεί η αποδοχή από τους άλλους να παραχαράξει τελεσίδικα την ιστορική της επικράτεια. Και στο τέλος δικαιώθηκε με την επανένωση το 1989


Ο Τοίχος έχει τη δική του ιστορία. καθε φωτογραφία και μια αναδρομή στις δεκαετίες του 50 και του 60... Βίλυ Μπραντ, Χόνεκερ, Γκένσερ, Μπρέζνιεφ κ.ά.. πρωτοστάτησαν στην πολιτική σκηνη εκείνης της εποχής....

To greek team το διασκεδάζει δεόντως. Κατα προτίμηση Weissbier....


O σταθμός του προαστειακού (S Bahn) στη Hackescher Markt, μια ζωντανή περιοχή του Βερολίνου για ψωνια και διασκέδαση.. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Oranienburger Strasse. Στο bάθος φαίνεται ο πύργος της τηλεόρασης της Alexanderplatz...

Η Hackescher Markt φωταγωγισμενη επιδέξια για τιας απαιτήσεις του φεστιβάλ..


Στη πρώτη νυκτα των φώτων, κρουαζερόπλοιο διασχίζει τον ποταμό Spree δημιουργώντας στους τοίχους φωτεινά εφέ... To κτήριο ειναι το Alte Nationalgalerie, ενω πίσω φαινεται ο τρούλος απο το Μουσείο της Περγάμου..


Ο καθεδρικός Ναός του Bερολίνου φωτισμενος με την τεχνική Wall mapping projection, με πολύχρωμα φωτόνια σε μια μαγική νυκτα των Φώτων... Η ιστορία του Light Art δεν ειναι καινούργια... ξεκινά απο την εποχή των βιτρό (stained glasses) στους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, όπου με τη χρήση του ηλιακού φωτός και διαμέσου των βιτρό φωτίζοταν ο εσωτερικός χώρος του Ναού.....



 
Σήμερα, η χρήση της τεχνολογίας (πχ. Autocad και κατάλληλου λογισμικού) επιτρέπει φωτεινές αναπαραστάσεις στις προσόψεις κτηρίων κλπ... με τη μορφή διήγησης.... Πολύχρωμες φωτεινές αναπαραστάσεις διαδέχονται η μια την άλλη μέσα σε μια μαγική βραδιά. Χρησιμοποιω μια φωτογραφική μηχανή Canon 60SX με διάφραγμα F/5.6, ταχύτητα κλείστρου 1/4, σταθεροποιητή και χρονοδιακόπτη 2s για να αποφεύγεται το κούνημα που προκαλείται τη στιγμή που πιέζουμε το κλείστρο. Το Festival of Lights του Βερολίνου ζωντανευει τη πόλη σε αυτές τις κρύες νύκτες του Οκτώβρη.. Ιστορικές προσωπικότητες (Έρασμος, Λούθηρος κ.ά.) απεικονίζονται σε wall projection σαν μια ιστορική συνύπαρξη...

Ο πύργος της τηλεόρασης που δεσπόζει στην Alexanderplatz, σημερα το βραδι φωτίζεται με τα πιο "πλούσια" φωτόνια του βιολετί χρώματος... Δυο σύμβολα του βερολίνου με διαφορά ηλικίας 70 ετών... Ο Καθεδρικός Ναός (περίπου 1900) και ο πύργος της τηλεόρασης (1969)..


Το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια του Βερολίνου, που ιδρύθηκε το 1810 απο το πρώσσο μεταρρυθμιστή και γλωσσολόγο Βίλχελμ φον Χούμπολτ, του οποίου το μοντέλο πανεπιστήμιο έχει επηρεάσει έντονα την ευρωπαική (δυτική) κουλτούρα... Το θεμα του φετεινού φεστιβαλ στην πρόσοψη του πανεπιστημίου ειναι μια φωτεινή αλυσίδα του DNA.... Φωτεινή απεικόνιση της αλληλεπίδρασης φωτονίων με την ύλη. Το πανεπιστήμιο "έβγαλε" 29 νομπελίστες, ενώ σήμερα φημίζεται για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες.


Η Κρατική Όπερα του Βερολίνου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Unter den Linden, δρόμο που οδηγεί στην πύλη του Βραδεμβούργου. Τοσο φωτεινή ομορφιά δεν θα την φανταζόταν ούτε ο σχεδιαστής της (Georg von Knobelsdorff Wenceslaus) όταν έκανε τα εγκαίνια γυρω στο 1743. Σήμερα, η όπερα ειναι φωτισμένη, μάλλον λουσμένη, και τα φωτόνια να χορεύουν σε κίτρινη και μωβ ..απόχρωση.

Palladian architecture: επιρροή του στυλ κλασικισμού, που βασίζεται στο έργο του αρχιτέκτονα Andrea Palladio και των οπαδών του όπως πχ. Βιτσέντζο Σκαμότσι. Επίκαιρη αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα σε βενετσιάνικες επαύλεις και εκκλησίες. Κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής ήταν οι κίονες στην πρόσοψη των κτηρίων.


Hotel de Rome: ένα κτηριο με ιστορική αξία. Κτίστηκε στα 1887 από τον αρχιτέκτονα Ludwig Heim Hanes και χρησιμοποιήθηκε σαν η έδρα της Dresdner Bank. Τρισδιάστατη φωτεινή απεικόνιση με θεμα την Παλλαντιανή αρχιτεκτονική για να ταιριάζει με τα φωτιστικά εφέ της όπερας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Όταν η περιοχή κατελήφθηκε απο τους Σοβιετικούς, μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτήριο έγινε η κεντρική τράπεζα της ανατολικής Γερμανίας. Μετα την πτώση του Τοίχους (1989) καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθούν τα αυθεντικά ίχνη του παρελθόντος του. Σήμερα ειναι ενα ξενοδοχείο πολλών αστέρων!!!


Η πύλη του Βραδεμβούργου, σύμβολο ενότητας για τους γερμανούς. Οικοδόμημα νεοκλασικού ρυθμού, το οποίο ουσιαστικά ήταν και το πρώτο του είδους του, που χτίστηκε στο Βερολίνο. Έχει έξι κίονες δωρικού ρυθμού. Πάνω στην στέγη της Πύλης στέκεται το άγαλμα της θεάς νίκης, πάνω σε μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα, την οποία σύρουν τέσσερα άλογα.


Περιμένοντας το τραμ το τελευταίο, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την ξενάγηση στο φεστιβαλ. Όμορφες και νεανικές παρουσίες απο πολλές ευρωπαικές χώρες thanks to LiDe3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου