news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


16 Δεκ 2017

Colombo

Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στην Κευλάνη (σημερινή Sri Lanka) και αποβιβάστηκα απο το πλοίο Flaminia στο λιμάνι, το Κολόμπο ήταν μια μικρή πόλη υπό βρετανική κατοχή. Τόσα χρόνια μετά, επιστρέφοντας στα ίδια μέρη, συνάντησα μια πολη εντελώς διαφορετική, με ουρανοξύστες και "Καπιτώλια" που μοιάζει περισσότερο με μια αμερικανή παρά με ασιατιακή πόλη. 

Ατόλες στον Ινδικό Ωκεανό

Το ταξίδι απο Κωνσταντινούπολη διαρκεί σχεδόν 10 ώρες καθότι οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν και ενδιάμεσο προορισμό τις Μαλδίβες, εδώ που το 90% των επιβατών κατεβαίνουν είτε για μήνα του μέλιτος είτε για διακοπές. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν για surfing, rafting αλλά και για πεζοπορία, ακόμη και για business στο Κολόμπο.

Πετώντας στα... σύννεφα

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Λόγω διαφορετικής ώρας, οι περισσότερες τουρκικές πτήσεις ξεκινούν για ασιατικούς προορισμούς, αργα τα μεσάνυκτα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μεγάλη ουρά αναμονής των απογειώσεων στους αεροδιαδρόμους του ATARKUK Airport. Δεν έχεις τα περιθώρια να κλείσεις τα μάτια σου πάνω απο 3 ή 4 ώρες γιατι το βραδινό σερβίρισμα, το πρωινό και η διαδικασία της προσγείωσης διαρκούν περισσότερο απο 4-5 ώρες.

Η Μαρίνα του Male σε εξωτικούς προορισμούς
 
Το χάραμα σε βρίσκει στην Αραβική θάλασσα και αχνά αρχίζει να φαίνεται το σύμπλεγμα των Μαλδίβων νήσων, μία νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με πληθυσμό γύρω στο μισό εκατομμύριο μωαμεθανικές ψυχές. Ήταν υπό βρετανική κατοχή από το 1887 μέχρι το 1965. Σήμερα αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ. Το Paradise Island ήταν το εξωτικό νησί που είχα επισκεφτεί το 2006... τις καλές δηλαδή εποχές!!



Η παραμονή στο αεροδρόμιο του Male ειναι μια ευκαιρία να σηκωθείς και να ξεμουδιάσεις λίγο, μετά το πολύωρο βραδινό ταξίδι, που όπως μπορείς κουλουριάζεσαι στη θεση σου και προσπαθείς να μην ενοχλείς το διπλανό σου, κυρίως όταν αυτός δεν έχει ύπνο και βλέπει ενα περιπετειώδες έργο στην οθόνη του καθίσματός του. Το αεροπλάνο, ένα Airbus A330, εχει κάπως πιό ευρύχωρα καθίσματα, για να ... δικαιολογήσει την τιμή του, εισιτηρίου, γύρω στα 850 ευρώ και που σου δίνει, για το ταξίδι,γύρω στα 5000 μίλια αναβάθμισης, που θα τα χρειαστείς για να διατηρήσεις χρυσή την κάρτα σου, με >όσα πλεονεκτήματα αυτό σημαίνει για τους frequent travellers.



Οι διατυπώσεις στον έλεγχο του αεροδρομίου είναι ταχύτατες. Με την παραλαβή της βαλίτσας, μας περίμεναν οι ευγενικοί οργανωτές του συνεδρίου (αυτός βασικά είναι και ο σκοπός της επίσκεψής μας) για να μας οδηγήσουν στο ξενοδοχείο, το Cinnamon Red Hotel, ενα 26όροφο ξενοδοχείο με θέα προς τον Ινδικό Ωκεανό. Στην ταράτσα του υπάρχει bar αλλά και πισίνα καθώς και γυμναστήριο. 





Συνάντησα φίλους και συναδέλφους απο την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαν επίσης, και το βραδακι πίναμε την Κευλάνικη μπύρα σε ευρωπαικές τιμές. Το πρωινό είχε ένα πλούσιο μπουφέ με ευρωπαικό μενού, αλλά κυρίως ασιατικό, δηλαδή ρύζι,noodles με λαχανικά και σάλτσες τύπου κάρι και τσίλι!! Το τσάι δεν με εντυπωσιάσε (αν και η Σρι Λάνκα είναι η πατρίδα του τσάι), ενώ ο καφές ήταν γευστικός.




Κάναμε βόλτα στην παραλία, με θέα τον Ινδικό Ωκεανό και διασχίσαμε τα σοκακια της πόλης που έχουν περισσότερο μια ευρωπαική οσμή, μιας και δεν επισκεφτήκαμε την τριτοκοσμική περιοχή του Κολόμπο, που υπάρχει και αυτή. Βασικά, άλλα μέρη βλέπουν οι τουρίστες και άλλα μέρη οι ντόπιοι... Για τους ντόπιους, η ζωή καθε άλλο παρά παραδεισένια είναι. Η φτώχια του λαού είναι εμφανής, ενώ τα απομεινάρια του εμφυλίου πολέμου που έληξε πριν λίγα χρόνια με τους tamir, φανερώνει έναν προβληματισμένο λαό, ενώ η θύμιση και απο τη βρετανική κατοχή μένει ακόμη αναξείτιλα στη σκέψη τους. Με τους βρετανούς δεν έχουν και τις καλλίτερες σχέσεις, αν και η υποδομή της χώρας (δρόμοι, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο) οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς.



Οι ρίζες που δημιουργούν το κορμό του δένδρου
Οι στολές ίδιες και μετά τη βρετανική κατοχή



 
 
Η Σρι Λάνκα είναι μια ανάμειξη απο θρησκευτικές φυλές με 60% το βουδιστικό στοιχείο, αποτελείται επίσης από 15% ινδουιστές, 15% πρωτεστάντες (λόγω πρώην αγγλικής επικυριαρχίας) και 10% μωαμεθανούς. Ο καθένας έχει το γκέτο του. Στο βόρειο όμως τμήμα του επικρατούν οι tamir και εκει τα πράγματα είναι δύσκολα για τους επισκέπτες.

Το Καπιτώλιο που είναι το Δημαρχείο τους.
Νυκτερινή φωτό προς το Καπιτώλιο.

SLIIT, το πανεπιστήμιο 30χλμ απο την πόλη...
Οργανωτική επιτροπή..... μμμμ!!

 
Για να ειμαι ειλικρινής, δεν γνωρίσαμε το πραγματικό Κολόμπο. Το συνέδριο (SKIMA 2017) ήταν 30χλμ ανατολικά στην ενδοχώρα και μας μετέφεραν με βανάκι, απο τις 8 το πρωί στις 8 το βράδι. Το τριήμερο συνεδριο είχε πολλές εκπλήξεις με το opening ceromony (δείτε φωτό παρακάτω), τις όμορφες παρουσιάσεις στο registration team και το εξυπηρετικό προσωπικό. Το φαγητό πάντα το ίδιο, ρυζι με καρι και επιλογή κοτόπουλο ή ψάρι.. δεν μπορώ να πω ότι ήταν και οι πιο νόστιμες επιλογές.








Παντού ευγενικές φυσιογνωμίες και παιδιά με χαμογελαστα πρόσωπα, έτοιμα να σου δώσουν και λάθος πληροφορίες, αν αυτές θα σε ... ευχαριστούσαν!!!
 
 

λεωφορείο για σαρδέλλες!!!
Τουκ-τουκ, η φθηνότερη λύση

Οδηγούν ξυπόλυτοι και το.. χαίρονται
Ο ταξιτζής μας....

 
Η Σρι Λάνκα είναι ένας μαγευτικός τόπος. Φαινομενικά, είναι μια φτωχή χώρα (1US$=154 LKR), με άγρια βλάστηση, φιλικότατους ανθρώπους και δεκάδες μικρές γωνιές για να ανακαλύψεις. Ποτάμια να τρέχουν ελεύθερα στις πόλεις και τα βουνά, λίμνες άσπυλες από πολιτισμό και απέραντες εκτάσεις με φοινικιές και μπανανιές. 
  

Συναντήσαμε αγορές (λαικές) με σπάνια και παράξενα φρούτα, 
ενώ πορτοκάλια και μήλα, υπάρχουν επίσης, σε τσιμπημένες τιμές.

Κάποια σπίτια διαφέρουν απο τα ..υπόλοιπα
Φοίνικες σε ένα εκπληκτικό περιβάλλον

Βούδας, η ιερή τους θεότητα
Χαμένοι στη ζούγκλα


Σιδηροδρομικό Μουσείο
Σιδηροδρομική υποδομή που άφησαν οι Βρετανοί

 
Το Kandy είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Απέχει περίπου 100 χλμ απο το Κολόμπο αλλά το βανακι κανει πάνω απο 4 ώρες για να φτάσει. Κάναμε πολλές στάσεις για να απολαύσουμε τις φυτείες τσαγιού (tea plantation) και σταματήσαμε σε μία φάμπρικα για να μας εξηγήσουν την παραγωγή, να μας σερβίρουν τσάι και να αγοράσουμε τελικά σε τιμή ευκαιρίας (125γρ με 10$)!!

στη φάμπρικα του τσαγιού
Χώρος συλλογής του τσαγιού


Διαλογή σε διαφορετικά μεγεθη....
Εργάτρια μας δείχνει το τελικό προιόν
Γραφείο με ISO και ζυγαριές ακριβείας...
Βιτρίνα με τα προιόντα προς πώληση






οι εντυπώσεις μας...
πριν αγοράσουμε... δοκιμάζουμε
φυτεία τσαγιού στην περιοχή Kandy
 
Ο δρόμος μας συνεχίζεται προς την Kandy, τη σπουδαιότερη και πολιτισμικότερη πόλη της Σρι Λάνκα. Μια πολη γεματη ιστορία απο αρχαία βασίλεια.Η πόλη βρίσκεται στο μέσο των λόφων στο οροπέδιο Kandy, που διασχίζει μια περιοχή τροπικών φυτειών, κυρίως τσαγιού. Το 1988 ονομάστηκε πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Το όνομα Kandy κατάγεται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Δεξαμενή νερού στην Άνω Kandy
Selfies για τη μελανή ομορφιά

 
Φτάσαμε απογευματάκι στην Kandy. Είμασταν σε μια περιοχή με άγρια τροπική ζούγκλα, με ιερά και πανύψηλα βουνά. Αντί μιας τουριστικής περιήγησης (την επόμενη μέρα) προτιμήσαμε την "Ζούγκλα του Μεσονυκτίου". Ο οδηγός, Dahmith de Saram, μάς βρήκε τον άνθρωπο που ψάχναμε, τον Shanaka, που με το αυτοκινητό του θα μας μετέφερε στην Dalhousie (Nallathanniya) για μια βραδινή πορεία στο Sri Pada temple (γνωστό ως Adam's Peak) και την επομένη (εφόσον θα επιβιώναμε) θα μας μετέφερε στο αεροδρόμιο για το ταξίδι της επιστροφής.

Dutch Fort Galle
Κάθε Συνέδριο που "σέβεται" τον εαυτό του διοργανώνει μια εκδρομή για τους συνέδρους του. Ένα περίφημο οχυρό, το Dutch Fort, βρίσκεται στον κόλπο του Galle στη νοτιοδυτική ακτή της Σρι Λάνκα. Χτίστηκε το 1588 από τους Πορτογάλους κατακτητές του νησιού, ενώ αργότερα, τον 17ο αιώνα, περιήλθε στους ολλανδούς απο τους οποίους έλαβε και το όνομά του.


Πρόκειται για ένα ιστορικό, αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό μνημείο, που τόσα χρόνια (420) διατηρεί την αίγλη του, τόσο ιστορική όσο και γεωγραφική: απο την άκρη του κάστρου και με νότιο προσανατολισμό μπορούμε να φανταστούμε την Ανταρκτική, που βρίσκεται σε ευθεία γραμμή, γύρω στα 7500 χλμ πιό μακρυά.
 


Το φρούριο έχει μια πολιτισμική και πολυθρησκευτική ταυτότητα και αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως ένας χώρος που απεικονίζει την αλληλεπίδραση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και των παραδόσεων της Νότιας Ασίας από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα.
 

Οι ρίζες που γίνονται κορμός

Το τσουνάμι του 2002 κτύπησε την πόλη του Galle, αλλά το το οχυρό αντιστάθηκε και οι μερικές καταστροφές του έχουν αποκασταθεί. Η τοποθεσία του είναι επιβλητική. Κατέχει την ακραία ΝΔ γωνία του νησιού, εκεί όπου η ακτογραμμή στρίβει προς τα ανατολικά και είναι χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο.




Στον παγκόσμιο χάρτη του Πτολεμαίου (125-150 μ.Χ.) το Galle ανιχνεύεται ως ένα πολυσύχναστο λιμάνι που εμπορεύεται με την Ελλάδα, τις αραβικές χώρες, την Κίνα και άλλους. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές, που το λιμανι ονομάζεται "port of call of the Levant" απο τον έλληνα κοσμογράφο Κοσμά τον Ινδικοπλεύστη.


Σε αυτό το λιμάνι, πρώτα οι Πορτογάλοι, υπό την ηγεσία του Lourenço de Almeida, πραγματοποίησαν την πρώτη απόβασή τους (endeavor) το 1505 και προκάλεσαν μεταρρυθμίσεις στο νησί χάριν της στενής φιλίας με το βασιλιά της χώρας Dharmaparakrama Bahu (1484-1514). Οι πορτογάλοι είναι εκείνοι που πρωτοέκτισαν το οχυρό, το οποίο, κατα καιρούς, χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακές για τους αντιφρονούντες.


Τα πράγματα αλλάζουν και στα μέσα του 17ου αι. (1640), το οχυρό πέφτει στα χέρια των Ολλανδών, που προσέδωσαν στο οχυρό τη σημερινή του ολλανδική αρχιτεκτονική και παρέμεινε γνωστό πλέον ως Dutch fort.


Μέσα στο οχυρό υπήρχε η κατοικία του κυβερνήτη, το οπλοστάσιο αλλά και άλλα κτήρια που εξυπηρετούσαν τις εμπορικές και αμυντικές ανάγκες του. Μετά απο 150 χρόνια (1796) μπαίνουν στο παιχνίδι των κατακτήσεων και οι Βρετανοί και παραμένουν στο νησί (ως επίσημη πλέον βρετανική αποικία) μέχρι 1948. Η Σρι Λάνκα απέκτησε δικό της Κυβερνήτη μόλις το 1972, που μέχρι τότε ήταν μεν ανεξάρτητη, αλλά με βρετανό κυβερνήτη δε!

 
Οι κατακτητές πηγαίνουν εκεί που το έδαφος μιας χώρας ειναι εύφορο και πλούσιο και μπορούν να εκμεταλλευτούν τους πόρους του. Τα Μπαχαρικά ήταν ανέκαθεν ένα υλικό πανάκριβο και δυσεύρετο για τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως όμως για την Ευρώπη. Το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia, γνωστό και ως Κασσιά ευδοκοιμεί στην Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) και παράγει την κανέλα που είναι απο τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. 


Η κανέλα επίσης πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τους Κινέζους γιατρούς, τουλάχιστον 2000 χρόνια π.Χ. Στην αρχαία Ρώμη ήταν δυσεύρετη και γι’ αυτό οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν μόνο για να αρωματίσουν τα κρασιά τους. Στην Ευρώπη, άρχισε να διαδίδεται με την επιστροφή των πρώτων σταυροφόρων και συγκεκριμένα το 13ο αι. με την επιστροφή του Μάρκο Πόλο από την Κίνα. Η κανέλα ήταν η αιτία που έγιναν πόλεμοι μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων, που ήθελαν να κατακτήσουν το νησί για τα μπαχαρικά του.

walking across the Fort's  pedistrian
just married for.. someone

Drinking a coffee in a small cafe
Che Guevara in the romantic east...
beach for swiming during sunset
Palms and beach ombrellas
mango and sweet corns
exotic fruits
come & drink
Lighting Design for GORDON
Drinks are not included
Dinner with vegetables
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου