news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


12 Μαΐ 2018

The Jacobite Express

Video (The Jacobite Express)
Η διαδρομή Fort William - Mallaig



To Jacobite Express είναι ένα τουριστικό τρένο που λειτουργεί στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής απο το Fort William στο Mallaig της Σκωτίας. 



Λειτουργεί απο το 1984 και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας γραφικής διαδρομής, μέσα απο την οποία έχουν γυριστεί και κινηματογραφικά έργα του Χάρι Πότερ.





Η σιδηροδρομική επέκταση μέχρι το Mallaig (ένα ψαράδικο χωριουδάκι του Ατλαντικού) έγινε πριν εκατό χρόνια (1901) και είχε ως σκοπό τη σύνδεση ενός απομακρυσμένου τμήματος των Highlands με την υπόλοιπη χώρα. 





Το 1948 ενσωματώθηκε στους Βρετανικούς Σιδηροδρόμους. Το 1967 καταργήθηκαν οι ατμομηχανές, σύμφωνα με το βρετανικό σχέδιο εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, με αξιόπιστες μηχανές ντίζελ.





Εντούτοις, το 1984, η British Rail επανεισήγαγε τις ατμομηχανές σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης του τουρισμού. Ονομάστηκε "West Highlander" και το εγχείρημα αποδείχθηκε τόσο επιτυχές που συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια. Αργότερα μετονομάστηκε σε "The Lochaber".




Το 1995, μετά την ιδιωτικοποίηση της British Rail, χορηγήθηκε στην West Coast Railway Company άδεια εκμετάλλευσης των αμαξοστοιχιών West Highlander και άρχισαν να λειτουργούν το καλοκαίρι με το νέο όνομα "The Jacobite" (είναι το όνομα ενός πολιτικού κινήματος τοπικής δράσης). 





Το τρένο αναχωρεί από το Fort William στις 10.15 π.μ. και φτάνει στο Mallaig στις 12.25 μ.μ. Η επιστροφή από Mallaig γίνεται στις 14.00 και επιστρέφει στο Fort William στις 16:00. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει και απογευματινό δρομολόγιο. 
 



Ενα απο τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της διαδρομής είναι οι λόφοι Highlands με το χαρακτηριστικό καφετί χρώματος τους καθώς επίσης και η Glenfinnan Viaduct. 

Το Viaduct Glenfinnan είναι ο "Γοργοπόταμος" της Σκωτίας. Πρόκειται για μια τοξωτή σιδηροδρομική γέφυρα στη γραμμή των Highlands στο Glenfinnan. Η κατασκευή της Viaduct του Glenfinnan ολοκληρώθηκε περί το 1898, αρκετά πριν την έναρξη της σιδηροδρομικής γραμμής, για να μπορεί να μεταφέρει υλικά στο προς κατασκευή τμήμα του Mallig. Η οδογέφυρα έχει 21 τόξα και είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα σκυροδέματος στη Σκωτία με μήκος 380 μ. Ονομάστηκε έτσι γιατί διασχίζει τον ποταμό Finnan. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου