news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


14 Ιαν 2017

Ottobrunn, a pretty (small) town close to Munich

Στα περίχωρα του Μονάχου βρίσκεται η κοινότητα του Ottobrunn, σημείο εκκίνησης του Όθωνα για την Ελλάδα. Την προσεγγίζεις με τον προαστειακό σιδηρόδρομο S7 και το ταξίδι απο τον κεντρικό σταθμό του Μονάχου διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το εισιτήριο κοστίζει 2,80 ευρώ.

 Από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι του ο Όθωνας για την Ελλάδα... Ήταν η μεγαλη επιθυμία τού πατέρα του (Λουδοβίκου) να στειλει τον Όθωνα στην "αγαπημένη" του Ελλάδα (λόγω του αρχαίου κάλλους και πνεύματος) Γνώριζε ότι οι ρίζες της αρχαίας Ελλάδας βρισκόντουσαν σε αυτό το άκρο της ΝΑ χερσονήσου.. όπως αναφέρει και ο Ραφαηλίδης στα βιβλία του. Φιλέλληνες του 17ου και 18ου αιώνα έγραφαν στα κειμένά τους.. ξυπνήστε εσείς οι γραικοί.. είστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.. σε αυτούς οφείλουμε ότι σήμερα είμαστε κληρονόμοι του Περικλή.. (στα χαρτιά βεβαίως, βεβαίως)!! Η αποστολή αυτή ήταν υπό την έγκριση των μεγάλων (εγγυητριών) δυνάμεων της εποχής εκείνης.


Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος αποχαιρετά το γιό του Όθωνα... 6 Δεκεμβρίου 1832. Τον συνοδεύει και ένα άγημα απο 3500 στρατιώτες. Με ταξιδιωτικές άμαξες θα φτάσουν μέχρι την Τεργέστη και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα με πλοίο. Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας θα αποβιβαστεί  από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών (!!!) στο Ναύπλιο μαζί με την τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών, που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί, το 1835.

Ottostr.. όπως λέμε οδός Όθωνος.... Η επιτροπή Αντιβασιλείας αποτελούνταν από τους Βαυαρούς Άρμανσπεργκ (πρόεδρο), Μάουρερ, Χάιντεκ, Γκρένερ και Άμπελ. Η περίοδος της Αντιβασιλείας κράτησε δύο χρόνια και όπως λέγεται υπήρξε εξαιρετικά σκληρή (κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα. Ίσως η εντελώς διαφορετική νοοτροπία των βόρειων και νότιων των άλπεων λαών να οφείλεται για τη σκληρότητα αυτή). 


Από τα πρώτα διατάγματα ήταν η διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κάποιες εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πολλοί γνωστοί καπετάνιοι. Πέρασαν από δίκη τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα που καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, αλλά η ποινή τους μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, ύστερα από διαφωνία δύο δικαστών και τελικά με απονομή χάριτος από τον Όθωνα (στοιχεία απο το wiki).Στη φωτό φαίνεται η πλατεία του Δημαρχείου, στην οποία βρίσκεται και το ομώνυμο Μουσείο, αφιερωμενο στον Όθωνα.


Οδός Ναυπλίου.. (allee στα γερμανικά σημαινει, δρόμος με δενδροστοιχεία) δεν μπορούσε να έλειπε απο το Ottobrunn.... Συμπαθητική και καλαίσθητη η περιοχή του Ottobrunn κάποια φθινοπωρινή μέρα... Γυρίζουμε πίσω στην ιστορία πάλι.. Η διοίκηση του κράτους ήταν έντονα συγκεντρωτική και γραφειοκρατική, με νομοθεσία εισηγμένη απο τη Γερμανία χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις τοπικές ιδιομορφίες (κάντε τις συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή). Το 1837, ο Όθωνας παντρεύτηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Oldenburg, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση, και για ποιό λόγο να το κάνει άλλωστε .. (συνεχίστε τις συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή, για να διαπιστώσετε τα διαχρονικά μας ήθη και έθιμα). Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά και αυτό ήταν το μεγαλο πρόβλημα, κυρίως για την Αμαλία, όπως περιγράφει ο Φρανσουάζ Αμπου στο βιβλίο του  "Η Ελλάδα του Όθωνα".  


Ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα (άκου όνομα) και κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στο Bamberg. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες (κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στον πατέρα του, αλλά και σε πολλούς άλλους ομογενεις εκ Σμύρνης, Αλεξάνδρειας και ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε πολλά ιστορικά βιβλία). Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1867 και ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος μαζί με την Αμαλία στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας, στην εκκλησία Theatinerkirche, στο κέντρο του Μονάχου, που μπορούμε να τον επισκεφτούμε. Θα εκπλαγούμε απο την απλότητα του τάφου!!  






Στη φωτό φαίνεται το γενεαλογικό δέντρο των Wittelsbach, όσο αφορά τον Όθωνα. Οι Wittelbach είναι μια ιστορική οικογένεια της Βαυαρίας. Μέλη της οικογένειας υπήρξαν Δούκες, Εκλέκτορες και Βασιλείς, ακόμη και Αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διοίκησαν την Βαυαρία απο το 1180 μέχρι το 1918, περίπου 780 χρόνια. Η οικογενεια αυτή υπάρχει και σήμερα στο Μόναχο. Ιστορικά, η Βασιλεία της Ελλάδας είχε προταθεί στο δευτερότοκο γιό του Λουδουβίκου το Luitpold .





Ιστορική φωτογραφία της 3ης του Σεπτέμβρη (1843), όπου ο Δημήτριος Καλλέργης, έφιππος, απαιτεί απο τον Όθωνα, ντυμένος με ελληνική ενδυμασία και την Αμαλία, το αίτημα "Ζήτω το Σύνταγμα". Η ιστορική βιβλιογραφία βρίθει αναλυτικών ερμηνειών για την εποχή εκείνη, κυρίως με τη θέση των μεγάλων δυνάμεων στην παραχώρηση ελευθεριών...
Στη μεγαλη αίθουσα του Μουσείου βλέπουμε πολλές ενδυμασίες (φουστανέλες) της εποχής εκείνης σε κέρινα ομοιώματα αλλά και σε πορτραίτα. Η πολιτική κατάσταση το 1832 ήταν η επικράτηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τη Σερβία (δυτικά) και την Οδυσσό (βόρειο-ανατολικά), ενώ τα σύνορα με το "ελεύθερο" ελληνικό κράτος ήταν περίπου στη Λαμία. Το Ναύπλιο ήταν τότε η πρωτεύουσα. Ο Ραφαηλίδης περιγράφει στα βιβλία του, τόσο ιστορικά όσο και γλαφυρά, το πώς δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, κάτω απο μια συγκυρία την οποία οφείλουμε στον άγγλο διπλωμάτη Κάνινγκ, και στον οποίον αφιερώσαμε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας. Αν δεν υπήρχε αυτός, ίσως....

Μικρή ιστορική αναδρομη (Bayerische Museen, Weltkunst Verlag, 1995):
1798: ο Ρηγας Φερραίος εκτελείται στο Βελιγραδι, είχε δημιουργήσει το σπόρο της ελευθερίας
1821, 6 Μαρτίουο Υψηλάντης δίνει το σύνθημα έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα (;)
1821, 25 Μαρτίουο Π.Π. Γερμανός υψώνει το λάβαρο του αγωνα (που;; υπάρχει ακομη διχωγνωμία απόψεων)
1824: πεθαινει στο Μεσσολόγι ο Λ. Βύρων, ο ρομαντικός αυτός ποιητής με τον ανατολίτικο χαρακτήρα, που ταίριαζε πλήρως στη νοοτροπία των Ελλήνων

1827: η ναυμαχία του Ναυαρίνου.... εδώ τελειώσαν όλα για τους οθωμανούς
1828: ο καποδίστριας γίνεται κυβερνήτης της Ελλάδας....
1831: ..και δολοφονείται
1832: (7 Μαίου) ανακήρυξη του Όθωνα ως βασιλεύς των Ελλήνων και στις 8 Αυγούστου γίνεται επικύρωση απο την Εθνοσυνέλευση (θέλετε και άλλες συγκρίσεις; 8 Αυγούστου είναι η παγκόσμια μέρα οργασμού)
1833: άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο
1835: ενηλικίωση και ανάληψη της βασιλείας απο τον Όθωνα και (1836) γάμος με την Αμαλία
1839: ίδρυση του Καποδιστρειακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πλάκα (το οίκημα υπάρχει σημερα ως διατηρητέο μνημείο) 
1843: η Ελλάδα αποκτά Σύνταγμα
1848: θεμελίωση της Ακαδημίας Αθηνών
1853-56: ναυτικός αποκλεισμός στο λιμάνι του πειραια  
1862: ο Όθωνας εγκαταλείπει την Ελλάδα και έρχεται (1863) ο Γεώργιος Α.. μαζί φέρνει και τα ιόνια νησιά




Ελαιογραφία του Όθωνα απο τον Friedrich Duerck (1833). Είναι η εποχή που ο Όθωνας ετοιμάζεται να αναλάβει τη βασιλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου