news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


2 Απρ 2020

virus

2019-2023: Κορωνοιός ΤΕΛΟΣ
2024 ποιός θυμάται τις υπερβολές μας?

Ο Γιάννης Δασκαλάκης είναι ένας επιστήμονας της Μαθηματικής Επιστήμης, που διαπρέπει στο εξωτερικό, και τελευταία έγινε γνωστός που γκρέμισε το μύθο του John Nash, δηλαδή έλυσε τον ομώνυμο γρίφο, ένα άλυτο πρόβλημα της θεωρίας των παιγνίων για πάνω απο 60 χρόνια. Μπράβο του! Όμως ο  Γιάννης (με δυο ν παρακαλώ) έγινε ακόμη πιο γνωστός για τις παρεμβάσεις του στη σημερινή εποχή της πανδημίας προσπαθώντας να εξηγήσει πώς τα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να δώσουν μια εικόνα της εξέλιξης μιας σοβαρής μεταδιδόμενης ασθένειας. 

Επειδή τα Μαθηματικά αλλά και τους ίδιους τους Μαθηματικούς δύσκολα τους καταλαβαίνουμε, ο Γιάννης προσπάθησε να μεταφέρει την ανησυχία του με τη βοήθεια ενός μύθου, όταν ο τότε μυθικός βασιλιάς για να ευχαριστήσει τον πιστό του, που επινόησε το σκάκι, είχε την αφελή ιδέα να του κάνει ένα ωραίο και φτηνό(!!) δώρο, όπως πίστευε, προσθέτοντας σε κάθε τετραγωνάκι της σκακιέρας το διπλάσιο σπόρο, ξεκινώντας από ένα κόκκο σιταριού. Έκπληκτος αντιλήφτηκε ότι ήδη στο 40ό τετραγωνάκι δεν έφτανε όλη η σοδιά της Ινδίας, ακόμη και αν έκανε εισαγωγή απο τη Ρωσία, ενώ του απέμεναν ακόμη 24 τετραγωνάκια!!!  

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της μικρής ιστοριούλας είναι ότι η απότομη αύξηση (εκθετική όπως την λένε οι μαθηματικοί) ενός γεγονότος μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.  Μετά από λίγα μόλις βήματα έχει γίνει τόσο μεγάλη, η αύξηση, που δεν το χωράει ο νους σου. Ο αριθμός γίνεται τόσο εξωφρενικά μεγάλος που είναι μεγαλύτερος από τα αστέρια του Σύμπαντος!!

Οι Μετεωρολόγοι δεν χρησιμοποιούν το μύθο αλλά ένα καθημερινό φαινόμενο που κοστίζει πολλές ζωές κυρίως στα χειμερινά θέρετρα. Μιλάμε για τις χιονοστιβάδες, που αρχικά ξεκινούν απο μια μικρή ποσότητα χιονιού και στο διάβα τους παρασέρνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ισοπεδώνοντας σε ελάχιστο χρόνο ό,τι βρουν μπροστά τους. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και σήμερα;;;  Έχουμε μια πανδημία που, με όχημα την παγκοσμιοποίηση, έχει διαδοθεί σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη, εκτός Ανταρκτικής, και μολύνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους.... ...και μέχρι να βρεθει το αντίδοτο (εμβόλιο το λέμε) απέναντι στην πανδημία, τα μαθηματικά και οι αντίστοιχοι συλλογισμοί θα παιζουν ένα παράλληλο ρόλο με εκείνον της Ιατρικής, πολύ επώδυνο, δείχνοντας το trend της πανδημίας.
 
Το 2004 είχαμε "ζήσει" ένα ακόμη εφιαλτικό γεγονός. Στην περιοχή του ινδικού ωκεανού,  ένα  υποθαλάσσιο σεισμικό φαινόμενο είχε δημιουργήσει το τσουνάμι που κόστισε τη ζωή σε 250000 ανθρώπους. Την εποχή εκείνη, με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης μαθαίναμε την καταστροφική μανία ενός κύματος, που ισοπεδώνει τα πάντα στο διάβα του.  Και αυτό που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι ένα φονικό τσουνάμι; ...λένε πως είναι ωραίο να διαβάζεις την Ιστορία αλλά καθόλου ωραίο να την ζεις. Άλλο να διαβάζεις στον καναπέ σου για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλο να σε βομβαρδίζουν! ομολογεί ο ιστορικός Νίκος Δαββέτας και συνεχίζει ... είναι ωραίο να φαντασιώνεσαι την "Πανούκλα" του Αλμπερ Καμύ, αλλά όταν την αντιμετωπίζεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου, οι φιλόδοξες φαντασιώσεις «παγώνουν» και τη θέση τους παίρνει ο φόβος, η ανασφάλεια, η αγωνία...

Πέστε το όπως θέλετε, εννοιολογικά, μαθηματικά, προφητικά, ιστορικά ακόμη και συνωμοσιολογικά,  η εξάπλωση μιας πανδημίας έχει πάντοτε τα ίδια χαρακτηριστικά. Δεν γνωρίζουμε αρχικά τη συμπεριφορά της και έχει συνήθως ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με 1 κρούσμα, μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται 2, μετά 4 και στο τέλος μιας βδομάδας είναι εκτός ελέγχου. Αυτο τουλάχιστον έχει διδάξει η παγκόσμια ιστορία των πανδημιών. Τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως σκοπό τον περιορισμό της εκθετικής αύξησης μειώνοντας το ρυθμό της διάδοσης: θα είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα αν ο κόσμος κυκλοφορούσε... επεσήμανε ο αρμόδιος εκπρόσωπος εννοώντας Μείνετε σπίτι, αυτό ειναι το φάρμακο προς το παρόν.

Το Μείνετε σπίτι έχει πολλές ερμηνείες και διαφορετικό κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό νόημα στις κοινωνίες των πολιτών. Πώς μπορείς να πείσεις ένα μεσογειακό λαό, όπως οι ισπανοί, quedaos en casa,  και να το εφαρμόσουν; Λίγο δύσκολο, γιαυτό εφαρμόζεις αστυνομικά μέτρα με μεγάλο αντίκτυπο. Αντιθέτως, οι σκανδιναβοί αποδέχονται ευκολότερα τέτοια μέτρα χωρίς να έχουν αυστηρούς περιορισμούς... Είναι και η οικονομία που σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύει με κατάρρευση προκαλώντας παράπλευρα θύματα. ..αν και η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προσπάθεια αναχαίτισης και ελέγχου της επιδημίας, εντούτοις θα πρέπει να σκεφτούμε και τα τεράστια κόστη όσο παρατείνεται η κρίση αυτή... τονίζουν οι ειδικοί σε θέματα διαχείρισης οικονομικών κρίσεων. Και όταν κάποιος τους ακούει..."χαλαρώνει" τα μέτρα, που χαλάρωση σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων κ.ο.κ.... δηλαδή ένας μύλος τελικά.

Τί είναι ο λογάριθμος και η πολυσυζητημένη εκθετική αύξηση
Τους λογαρίθμους οφείλουμε στο σκωτσέζο μαθηματικό John Napier, που εισήγαγε (1614) τη χρήση τους, κάνοντας τη ζωή των μαθητών πιο δύσκολη. Άντε να καταλάβει ένας μαθητής ότι ο λογάριθμος ενός αριθμού είναι η δύναμη στην οποία πρέπει να υψωθεί ένας δεδομένος αριθμός, που λέγεται βάση  και συνήθως είναι το 10, ώστε να παραχθεί αυτός ο αριθμός. Για παράδειγμα ο δεκαδικός λογάριθμος του 1000 είναι το 3, επειδή το 1000 ισούται με 10 υψωμένο στη δύναμη 3, δηλαδή το 10 πολλαπλασιάζεται με τον εαυτό του τρεις φορές (10 × 10 × 10). 
 
Και ποιά φυσική ερμηνεία θα μπορούσε να μας προσφέρει η χρήση των λογαρίθμων; Η απάντηση είναι ότι μας επιτρέπει να διαχειριστούμε δεδομένα ευρείας κλίμακας, πάνω στο ίδιο χαρτί. Π.χ. την ημερήσια μεταβολή των κρουσμάτων στις ΗΠΑ (με 250000) με εκείνα της Μάλτας (με μολις 250).

Έχουμε δέκα δάκτυλα και έχουμε συνηθίσει να μετράμε απο το 1 μέχρι το 10. Με αυτούς τους αριθμούς, που τους οφείλουμε στους Άραβες που βρήκαν αυτό το απλό σύστημα, μπορούμε να αναπαράγουμε οποιοδήποτε άλλον αριθμό, απο τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο αριθμό που μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό το σύστημα αριθμών ειναι ευκολονόητο και γρήγορα κατανοητό. Όταν λέμε ότι κάθε μέρα μου δωρίζουν ένα ευρώ, μπορώ να υπολογίσω την οικονομική μου κατάσταση μετά απο μια εβδομάδα. Όταν όμως αρχίζουν να μου δωρίζουν πολύ περισσότερα.. τότε χάνω το μέτρημα!!!  Έχετε φανταστεί ποτέ πόσο εύκολο ειναι να διαχειριστείτε 100, 1000 ακομη και 10000 ευρω. Όταν όμως σας ζητηθεί να διαχειριστείτε 60000000000 ευρώ, τότε το ποσο που έχετε στη διάθεση σας είναι μόνο λογιστικό!!! Ακόμη και σε απλό χαρτί γραφικών παραστάσεων δεν χωρά το νούμερο. Έτσι, όταν το πλήθος των δεδομένων εκτείνεται σε μεγάλο εύρος, π.χ. 1-100000, χρησιμοποιούμε διαγράμματα στα οποία ο κατακόρυφος άξονας είναι σε λογαριθμική κλίμακα. Αυτό μας βοηθα να έχουμε μια οπτική απεικόνιση όλων των δεδομένων (απο το μεγαλύτερο μέχρι το μικρότερο) στις διαστάσεις μιας σελίδας Α4 και όχι σε διαγράμματα που να πιάνουν χώρο μιας μικρής πλατειας. Τέτοιου είδους λογαριθμικά διαγράμματα χρησιμοποιούνται και σε επιδημιολογικές μελέτες.

O ΠΟΥ έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα που δείχνει την  εξέλιξη της νόσου ανα χώρα και ανά ημέρα. Τα παρακάτω 3 Διαγράμματα δείχνουν τους αριθμούς των μολυσμένων π.χ. στην Ισπανια (1 Απριλίου 2020) και πώς μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε. Με τη χρήση του όρου απόλυτος αριθμός εννοούμε πόσα κρούσματα έχουν ανιχνευτεί επίσημα και όχι πόσα είναι στην πραγματικότητα.
  • Το ιστόγραμμα είναι μια γραφική απεικόνιση στατιστικών δεδομένων ενός μεγέθους ως συνάρτηση π.χ. του χρόνου. Σχηματίζεται από παρακείμενα ορθογώνια. Το πλάτος κάθε ορθογωνίου είναι σταθερό, εφόσον έχουμε θεωρήσει ως μονάδα του χρόνου την ημέρα, ενώ το ύψος του ισούται με τον αριθμό των (ημερήσιων) κρουσμάτων εν προκειμένω. Πρόκειται για τη συνηθέστερη επιλογή γραφικής παράστασης με ημερήσια μεταβολή των δεδομένων.
Διάγραμμα 1: Ημερήσια κατανομή μολυσμένων σε απόλυτους αριθμούς στην Ισπανία.
Το διάγραμμα δεν δίνει κάποια άλλη πληροφορία σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.
  • Η εκθετική αύξηση μιας συνάρτησης χρησιμοποιείται για να εκφράσει μια σχέση μεταξύ δύο μεταβλητών (π.χ. το πλήθος των μολυσμένων ως συνάρτηση του χρόνου) σύμφωνα με την οποία μια συνεχής αύξηση στη μονάδα του χρόνου (δηλαδή με την πάροδο των ημερών) προκαλείται μια απότομη αύξηση στην εξαρτημένη μεταβλητή, δηλαδή στο πλήθος των μολυσμένων ατόμων. Αν και η εκθετική συνάρτηση χρησιμοποιείται ευρέως στις φυσικές επιστήμες, εντούτοις σε επιδημιολογικές μελέτες, οι γραφικές αυτές παραστάσεις μπορούν να δείξουν το πόσο γρήγορα εξελίσσεται το φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερη κλίση έχει η καμπύλη τόσο μεγαλύτερος ειναι και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων. Σε κλίση 45 μοιρών, ο ρυθμός κρουσμάτων παραμένει σταθερός, ενώ στο σημείο καμπής, όπου η κλίση μηδενίζεται, ο ρυθμός κρουσμάτων επίσης μηδενίζεται, συνεπώς και το πλήθος των κρουσμάτων. Τα μαθηματικά μοντέλα προσπαθούν να προβλέψουν αυτό το σημείο καμπής και αν χρονικά θα παραμείνει σταθερό.
Διάγραμμα 2: Συνολική κατανομή μολυσμένων σε γραμμική κλίμακα στην Ισπανία.
Η κλίση της καμπύλης μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.
  • Η λογαριθμική συνάρτηση είναι μια ανάλογη γραφική παράσταση της προηγούμενης περίπτωσης, μόνο που ο κατακόρυφος άξονας απεικονίζεται σε λογαριθμική μορφή και όχι σε γραμμική. Εδώ, ο κατακόρυφος άξονας υποδιαιρείται σε 1, 10, 100, 1000 ή σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο παρακάτω διάγραμμα, 1, 100, 10000 κ.ο.κ. Η μορφή ενός διαγράμματος σε λογαριθμική κλίμακα μπορεί, σε συνδυασμό και με διάφορες τεχνικές (π.χ. extrapolation), να μας δώσει στοιχεία για την εξέλιξη του φαινομένου με τη μορφή πρόβλεψης. Άλλωστε, τέτοια μοντέλα χρησιμοποιούνται και στη Μετεωρολογία για την πρόβλεψη του καιρού.
Διάγραμμα 3: κατακόρυφος άξονας σε λογαριθμική κλίμακα για την Ισπανία.
Η μορφή της καμπύλης μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το σημείο καμπής.

 
Η εξέλιξη
Η ασθένεια του ιού SARS-COV-2, προκαλεί τη γνωστή ασθένεια COVID-19, που έχει χαρακτηριστεί πανδημία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και εξαπλώνεται ταχέως σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Περισσότερες από 180 χώρες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής κρούσματα. 

Το ταξίδι του, ο ιός το ξεκίνησε απο την επαρχία Hubei της Κίνας (Δεκέμβριος 2019) και απλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική με απρόβλεπτες ακομη διαστάσεις. Στις αρχές του 2020 η  Ευρώπη γίνεται το επίκεντρο της επιδημίας, ενώ στα μέσα του 2020 η επιδημία εξαπλώνεται προς τη Λατινική Αμερική. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία (το 2021) και αν μπορεί να εξαλειφτεί, είναι προς το παρόν ο άγνωστος x, στην εξίσωση μεταξύ ζωής και θανάτου. Ερευνητικά εργαστήρια ανά τον κόσμο και ιατρικά κέντρα δουλεύουν για τη δημιουργία ενός εμβολίου ή κάποιας άλλης παραμέτρου ανίχνευσης και περιορισμού του. Κάθε φορά που μεταλλάσσονται οι ιοί, γίνονται και πιο ανθεκτικοί και περισσότεροι "σοφοί", δηλαδή μετά από εξελικτικές αλλαγές που μπορεί να κράτησαν μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες, ο ιός αποκτά την ικανότητα και καταφέρνει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο προκαλώντας μια σοβαρή, συχνά απειλητική για τη ζωή του, ασθένεια. Οι ιοί διεισδύουν στον οργανισμό μας μέσω των διαφόρων εισόδων, ρινικών, οφθαλμολογικών και στοματικών, και εκδηλώνονται παθολογικά μετά απο μερικές μέρες, αφού πρώτα εχουν μολύνει και άλλους μέσω του βήχα, της πλησίον συνομιλίας ή των χειραψιών. 

Ο Τομέας της Επιδημιολογίας και της Ιατρικής Στατιστικής ακολουθεί αφενός συγκεκριμένα πρωτόκολλα ανίχνευσης του ιού (π.χ. ιχνηλάτηση των επαφών κάθε κρούσματος) και αφετέρου παρακολουθεί την πορεία του φαινομένου μέσα απο μαθηματικά μοντέλα, που δίνουν το πλήθος των κρουσμάτων ή το πλήθος των θανάτων σε συνάρτηση με το χρόνο. 

Ένα ιδιαίτερο κατανοητό και κατατοπιστικό άρθρο δημοσίευσαν οι Financial Times με μοντέλο πορείας της επιδημίας. Ο χρόνος μηδέν είναι διαφορετικός για κάθε χώρα και ορίζεται ως η στιγμή της εμφάνισης των τριών πρώτων θανάτων στη χώρα. Στο παρακάτω διάγραμμα πρωτοστατεί ασφαλώς η Κίνα, ως χώρα αναφοράς του φαινομένου, επειδη πρώτη υπέστη το πλήγμα και διάγει σήμερα (1.4.2020) την 70. μέρα απο τους πρώτους τρεις θανάτους, που συνέβησαν την 23.1.2020. Το σημείο καμπής για την Κίνα συνέβη την 30. μέρα και απο τότε άρχισε μια βραδεία μείωση των νέων θανάτων. Στο ίδιο διάγραμμα φαίνεται ότι η Ιταλία προσεγγίζει το σημείο καμπής, εντούτοις μια μείωση των θανάτων φαίνεται να έχει βραδύτερο ρυθμό από εκείνον της Κίνας. Ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ απέχουν ακόμη απο το σημείο καμπής καθότι η κλίση στην εκθετική αύξηση της καμπύλης παραμένει ακόμη σε υψηλές τιμές. 

Πλήθος ημερήσιων θανάτων ανά χώρα την 1.4.2020.
Χρόνος μηδέν για την Κίνα στις 23.1.2020
Πλήθος ημερήσιων θανάτων ανά χώρα την 2.5.2020.
H πτώση του αριθμού των θυμάτων άρχισε αλλά με αργό ρυθμό.
8.9.2020 ...η εξέλιξη του φαινομένου έξη μήνες μετά
8.9.2020 ...ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί έξη μήνες μετά
 
Με την ένδειξη αστερίσκου (*), στο ίδιο διάγραμμα, φαίνεται η έναρξη του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown). Σε κάποιες χώρες ενεργοποιήθηκε ακόμη και μετά απο δέκα μέρες απο τα πρώτα πολλά κρούσματα. Ίσως αυτό να ήταν ένα απο τα ολέθρια σφάλματα του μηχανισμού.

Σε όλα αυτα τα μοντέλα, δεν είναι τόσο σημαντικό το πλήθος των κρουσμάτων (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλασματικό, επειδή καταγράφονται εκείνα μόνο τα δείγματα που εξετάζονται καθημερινά) όσο ο χρονικός προσδιορισμός του σημείου καμπής, δηλαδή εκείνου του σημείου, που τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Αυτό έχει συμβεί, μέχρι σήμερα μόνο στην Κίνα και στη Ν. Κορέα. 


Οι Αιτίες
Καραγκιόζηδες συνομωσιολόγοι, υποψιασμένοι πολίτες, εσκεμμένοι καλοθελητές του φόβου, άτομα με στόχο την ενημέρωση με/ή χωρίς αυτοπροβολή, εκπρόσωποι κυβερνήσεων να λένε ότι δεν είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά στο τέλος της αρχής (σιγα.. να πιώ ένα τσίπουρο και να το ξαναδιαβάσω μπας και καταλάβω τί εννοεί ο ποιητής), κάποιος επιχειρηματολογεί ότι η πανδημία είναι εργαλείο περίσπασης και στοχεύει στη φυσικοποίηση της κρίσης (γκλουπ... εδώ ένα διπλό τσίπουρο παρακαλώ), άλλοι να μπερδεύουν τους όρους της απαγόρευσης με εκείνον του περιορισμού, άλλοι να θεωρούν τα μέτρα αντισυνταγματικά  και εγω να έχω χάσει τον ύπνο μου. Είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβάνομαι από πόσους "επικίνδυνους" περιβάλλομαι. Τουλάχιστον ο ιός σε σκοτώνει μια φορά, αυτοί σε σκοτώνουν κάθε μέρα!! 
 
Δύο χώρες της Ευρώπης που μαστίζονται αυτή στιγμή απο την πανδημία ειναι αναμφίβολα η Ισπανία και η Ιταλία. Η εφημερίδα The Guardian σε ένα άρθρο της  how did Spain get its coronavirus response so wrong?  προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους γιατί τόσα πολλά κρούσματα στις χώρες αυτές: φεστιβάλ, πολιτικές συγκεντρώσεις, καλοκαιρινή ραστώνη, ποδοσφαιρικός αγώνας με την Bergamo(!!!) αλλά και ανεύθυνοι πολιτικοί που παρουσίαζαν την επιδημία ως ατομική ευθύνη, που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του, ίσως να είναι κάποιες απο τις αιτίες μετάδοσης της νόσου στην αρχική της άφιξη στην Ευρώπη. Παράλληλα, φίλοι μου Ισπανοί μου έστελναν μηνύματα λέγοντάς μου πόσο υπερβολικοί είστε εσεις οι Έλληνες... σε μια απλή (sic) εποχική γρίπη να κλείνεστε μέσα, ενώ εμείς συνεχίζουμε τον καφέ μας στις πλατείες. Στο άρθρο της την 2.4.2020 η ισπανική εφημερίδα  El Pais αναφέρει ότι η χώρα θρηνεί περισσότερους απο 10000 νεκρούς απο τους οποίους οι 950 μόνο μέσα σε μία μέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται το CNN Greece, μία από τις βασικές αιτίες των θανάτων στην Ιταλία, είναι ο γερασμένος πληθυσμός της χώρας. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι η Ιταλία έχει το γηραιότερο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη και το χαμηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων. Υποστηρίζουν, ότι φέτος ανέμεναν γύρω στους 25000 θανάτους απο την εποχική γρίπη, κάτι το οποίο δεν συνέβη σε διάστημα 4-5 μηνών, αλλά η εμφάνιση του ιού τους "εξαπέστειλε" όλους μαζί. Ένας άλλος λόγος που η χώρα εμφάνισε τόσο μεγαλη μεταδοτικότητα ήταν τα δεκάδες χιλιάδες τεστ σε ανθρώπους, κάτι το οποίο δεν συνέβη αλλού. 

Σενάρια, υποθέσεις, μαθηματικά μοντέλα είναι τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία σε αυτή τη μυστήρια υπόθεση....Απο την άλλη μεριά, Ο αμερικανός επιδημιολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης συγκρίνει το Covid-19 με την εποχική γρίπη και υποστηρίζει ότι είναι υπερβολή να μιλάμε για πανδημία, καθότι η κάθε μορφή γρίπης σκοτώνει ετησίως χιλιάδες άτομα, πολύ περισσότερα από ότι ο COVID-19.  Αυτή όμως η σύγκριση δεν μου κάθεται καλά καθότι δεν γίνεται αναγωγή στο ίδιο χρονικό διάστημα. Αν η συνηθισμένη γρίπη σκοτώνει σε 360 μέρες (ας πούμε 60000 άτομα στην Ευρώπη) τότε στο διάστημα των 60 ημερών της επιδημίας θα αναμέναμε; λόγω ιού, λιγότερους απο 10000 θανάτους. Εντούτοις, μόνο στην Ιταλία, ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τους 10000! Συνεπώς, δεν ειναι υπερβολή, ειναι πραγματικότητα, είναι επιδημία!!

Μια έμμεση απάντηση στον αμερικανό επιδημιολόγο θα μπορούσε να δώσει και ο  αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου που είπε: ....όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. αλλά και ενός πιό πρόσφατου γεγονότος, όταν φίλος μου μόλις διαζευγμένος προσπαθούσε να βρει κάποια ανθρώπινη συμπαράσταση απο τους φίλους του, στο δικό του δράμα, και αυτοί του έλεγαν: ...μην στενοχωριέσαι Γιώργο, 30% των γάμων οδηγούνται σε διαζύγιο!!! Δηλαδή, φίλτατε Ιωαννίδη, αυτό που θελω να ακούσω απο εσένα είναι μόνο νούμερα;; ..... μπορείς να μου πεις πότε πρέπει να ανησυχώ;;;

Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το φάρμακο κατά του ιού είναι η ατομική απομόνωση, με αστυνομική ή όχι εντολή, τότε φαίνεται ότι το πρόωρο lockdown του κρατικού μηχανισμού επέδρασε ευεργετικά στον πληθυσμό: απαγορεύτηκαν αρχικά τα καρναβάλια στις κρίσιμες ημερομηνίες (28/2-1/3) και οι μαζικές συναθροίσεις, ενώ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και το κλείσιμο σχολείων  ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι περίεργο πόσο γρήγορα αντέδρασε ο κρατισμός μηχανισμός. Αφενός το πρώτο κρούσμα που ήρθε απο την Ιταλία (26/2) και ταυτόχρονα το γκρουπ 50 εκδρομέων που επέστρεψε απο τους Άγιους Τόπους, που στο σύνολό του είχε μολυνθεί, και αφετέρου το ελλιπές ΕΣΥ, ίσως να τρομοκράτησε τους υπευθύνους για τη λήψη άμεσων μέτρων. Τυχεροί μέσα στην ανικανότητά μας!! Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Πορτογαλία. Αυτά συνέβαιναν στις αρχές του 2020, αργότερα όμως οι αριθμοί άλλαξαν... δυστυχώς!

Breaking news 
 
25.11.2021 Η εικόνα είναι σαφής: όσο περισσότεροι
εμβολιασμένοι, τόσο λιγότεροι θάνατοι

......22.11.2021   Μια μικρή ιστορία για Μεγάλους
21.11.2022.. οδεύουμε προς το 4 κύμα

21.11.2022 Greece status

......07.06.2021   Ωχαδελφιστές όλων των δικαιολογιών, εμβολιαστείτε!
 
06.06.2021  Ινδία και Λατινική Αμερική σε έξαρση

......06.06.2021   περιμένοντας τους πλούσιους
......29.05.2021   νέα ευρήματα και υποθέσεις που σιγά-σιγά τεκμηριώνονται
.....24.05.2021    επανερχόμαστε στην αρχική μας υποψία   

29.04.2021 οι θάνατοι συνεχίζουν την ανηφόρα
29.04.2021 η κατάσταση μετά τους πρώτους εμβολιασμούς
19.04.2021 Όταν το ένα λεπτό δημοσιότητας επικρατεί του ψεκασμού
18.4.2021 όταν οι Στατιστικές είναι πιό θανατηφόρες απο τον ιό
18.4.2021 και οι νέοι νοσούν
2.2.2021 εργασία στο σπίτι ή στο γραφείο??
28.2.2021 τα ελληνικά νούμερα..
28.2.2021  η κατάσταση συνεχίζεται
28.2.2021  οικονομικές επιπτώσεις

5.2.2021 Yalta vs Convid-19

18.1.2021 digital πιστοποιητικό... και στο βάθος τι;;;

4.1.2021 ένας χρόνος μετά.. και τώρα τί;;

3.1.2021 Wuhan, ξαναπάμε στην αρχική υποψία μας (17.4)?

2020: η εικόνα όλου του έτους στην Ελλάδα
29.12.2020.... έφτασαν... έφτασαν
21.12.2020 η εξέλιξη της πανδημίας σχεδόν ένα χρόνο μετά
7.11.2020 Η ερμηνεία της εκθετικής αύξησης στους ανθρώπους
1.11.2020 Απογοητευτικές οι ειδήσεις...Να πάρουμε τα βουνά
29.10.2020 Νέο μοντέλο διάδοσης του ιού τη στιγμή που η Ευρώπη είναι στο επίπεδο 3-4
24.10.20 η εποχή της αντικοινωνικότητας άρχισε

16.10.2020 Eβδομαδιαίοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν
την επιδημιολογική κατάσταση ανά περιοχή εντός της ΕΕ.

13.10.2020 stay home
2.10.2020 Ισχυρισμοί και Συμπεράσματα σύμφωνα με τα Hoaxes
Γιατί ο κόσμος έχει έφεση στη συνωμοσία; ιδού ένα άρθρο
  

30.9.2020 Covid19: Το χρονικό μιας μάχης στον πλανήτη Γη


29.09.2020.... οι θάνατοι ξεπέρασαν το 1 000 000 !!
21.09.2020 Η μέχρι σήμερα ενδείξεις
08.09.2020. Τα δεδομένα διαψεύδουν όσους μιλούσαν για εξάλειψη του ιού το καλοκαίρι
03.08.2020... άρχισαν οι καλοκαιρινές διακοπές!!!
3.7.2020... η εξέλιξη των θανόντων διαχρονικά
21.06.2020: η εξέλιξη του φαινομενου να διατηρείται αμείωτο στη Βραζιλία

Μάιος 14, πολύ ενδιαφέρον άρθρο με Μύθους και Πραγματικότητες

10.5.2020: Δεδομένα για τον αριθμό των νεκρών GR, ES, I
 
Μάιος 8, Σουηδία vs Φιλανδία. Ας το λάβουμε υπόψη για το μέλλον. Λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως ίσως, ενδεχομένως, πιθανόν..., δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι. Η χαλαρότητα της Σουηδίας (με 25000 μολυσμένους και 3000 νεκρους) στηρίζεται στην υπόθεση ότι ο πληθυσμός (γύρω στα 40%) αποκτά ανοσία και στο δεύτερο "επερχόμενο" κρούσμα οι μολυσμένοι θα είναι πολύ λιγότεροι. Η Φιλανδία, που δεν ακολουθεί τη χαλαρότητα της Σουηδίας έχει σήμερα 6000 μολυσμένους και 250 νεκρούς.

7.5.2020 Συγκριτική εικόνα με τους φετεινούς θανάτους σε σύγκριση των περσινών.

Μάιος 4, πρώτη χαλάρωση των μέτρων απο τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Εντούτοις πολλές ανησυχίες εγείρονται για το πως ενημερωνόμαστε. Θεωρίες συνομωσίας και fake news μάς έκαναν τη ζωη μας πιό δύσπιστη. Το Διαυταύτα των χωρών ως πρώτη επισήμανση

3.5.2020 στοιχεία για κάποιες χώρες απο την έκδοση του Spiegel

Απρίλιος 28, ενω οι αποδεδειγμένα μολυσμένοι ξεπέρασαν τα 3Μ, ενα άρθρο δείχνει πως οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικότερες απο οποιαδήποτε νοσηλευτικό σύστημα.
Απρίλιος 23, τι συμβαίνει στη Σουηδία και δεν έχει αλλάξει ο ρυθμός της ζωής... τη στιγμή που η μάσκα γίνεται υποχρεωτική στη Γερμανία

22.4.2020 ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων με δις απώλειες

Απρίλιος 21, ας κρατάμε κάποιες γνώμες για το μέλλον... 
Απρίλιος 20, ακόμη και στη θάλασσα δεν είσαι ασφαλής....
Απρίλιος 19, πώς θα ειναι ο κόσμος μετά;;; Μια έρευνα της UBS....το μέλλον θα δείξει...
Απρίλιος 18, γιατί η Γερμανια είναι μια χώρα οργάνωσης ακόμη και στις πανδημίες.
Απρίλιος 17, πού και πώς ξεκίνησε το ταξίδι του ο ιός; Πάμε στο αρχικό σενάριο;;
Απρίλιος 16, Τελικά τι ειναι οι ιοί; Ένα πολύ ενδιαφέρον video. αλλά και μια ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ ιού-ανθρώπου. Πώς γίνεται η μάχη με το ανοσοποιητικό σύστημα;
Απρίλιος 15, Το μόνο σίγουρο σημερα είναι τα μαθηματικά μοντέλα και το ότι η μία μελέτη αναιρεί την προηγούμενη. Μέσα σε 13 μέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Την 15.4.2020 στις 17.20, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 2Μ
Απρίλιος 12, Πίστη υπεράνω κάθε λογικής;; Ο ρόλος της πίστης στη σημερινή εποχή.
Απρίλιος 11, Είναι απίστευτο, το πώς ο ιός αντιμετωπίζεται προς το παρόν μόνο με μαθηματικά μοντέλα και άλλες διαπιστώσεις που αύριο πιθανόν να μην ισχύουν.

Απρίλιος 9,   Άρθρο του Φρανκ Σνόουντεν: και μετά τί;;
Απρίλιος 8,  Πίνακας συγκρίσεων των Μέτρων που έλαβε κάθε χώρα. Μετά από πόσες μέρες έγιναν... Εvents Suspended=Ακύρωση εκδηλώσεων, All schools closed=Κλείσιμο όλων των σχολείων,  Non-essential shops closed=Κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, Non-essential movement banned=Απαγόρευση κάθε μη αναγκαίας μετακίνησης, Land Borders Closed=Κλείσιμο συνόρων, Non-Essential production stopped=Διακοπή της μη απαραίτητης παραγωγής. Πηγή.
Χρόνος Μηδέν είναι τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος θάνατος
Οι πρώτοι θάνατοι στην Αυστρία, την Ελλάδα και την Πολωνία αναφέρθηκαν στις 12 Μαρτίου, στην Ουγγαρία στις 15 Μαρτίου, στην Πορτογαλία στις 18 Μαρτίου και στην Τσεχία στις 22 Μαρτίου.
Σε ποιές ημερομηνίες πάρθηκαν τα αντίστοιχα Μέτρα

  Απρίλιος 5, Ημερήσιος αριθμός θανάτων απο το χρόνο Μηδέν για κάθε χώρα την  5/4/2020.

Σε τουλάχιστον 10 χώρες του πίνακα, ο ημερησιος αριθμός των θανόντων κυμαίνεται
απο 100-1000. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν ξεπερνα τους 10 (κατά Μ.Ο.)
όπως το ίδιο συμβαίνει και σε μερικές άλλες χώρες

Απρίλιος 4, Εμεις  οι απείθαρχοι Έλληνες άρθρο των Times.  Ατομικη ελευθερία: ένα φιλοσοφικό ερώτημα;;;
Απρίλιος 2, Το πρώτο κρούσμα σε ευρωπαϊκό έδαφος,δηλαδη ο Ασθενής Μηδέν όπως χαρακτηριστικά λέγεται, θα πρέπει να ήταν ένας κινέζος που εργαζόταν σε μια γερμανική εταιρία που μόλις είχε επιστρέψει απο την Wuhan της Κίνας, δηλαδή απο το επίκεντρο της επιδημίας. Μετακινήθηκε στη βόρεια Ιταλία, όπου συνέχιζε να δουλεύει στις εκει εγκαταστάσεις της εταιρίας. Μέσω ποδοσφαιρικών αγώνων με την ισπανία, ατομικών μετακινήσεων προς άλλες χώρες της Ευρώπης και για εργασία κυρίως προς τη γειτονική Ελβετία, η πανδημία εξαπλώθηκε ταχύτητα στην Ευρώπη.
Την 2.4.2020 στις 22.50, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1Μ

 

Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις

Η Σταδίου όπως ποτέ δεν την έχουμε δει...
Η οδός Ερμού......
Θάναι η φωτογραφία της χρονιάς;;;
Ιππεύοντας για να πληροφορήσουν κάτοικους απρόσιτων περιοχών

Πώς σχολίασαν τα social media την πανδημία
Παντού καραντίνα
Πλένετε τα χέρια σας συχνά
Όταν τελειώνει το χαρτί τουαλέτας
Παρουσιάστηκε έλλειψη χαρτιού τουαλέτας
ναι!!!! συμφωνώ
Είναι 4 Μαίου 2020 που κυκλοφορούμε πλεον ελεύθερα
και οι "αθλητές" θα σταματήσουν να τρέχουν
Οι Μάσκες που παραγγέλθηκαν για τους μαθητές
ήταν υπερβολικά μεγάλες

με το ίδιο σκεπτικό.. και τα προφυλακτικά
Μία φωτογραφία... χίλιοι ηλίθιοι!!!

Όταν και οι αλγόριθμοι είναι εναντίον μας!
Η εποχή των μετακινήσεων μόνο με SMS
Μετακίνηση εκτός νομού μόνο για συγκομιδή ελιών
27.12.2020 ο πρώτος εμβολιαζόμενος
28.12.2020 ήρθε η πρώτη δόση
29.12.2020 όλα λειτουργούν με click away και τα courier έχουν υπερφόρτωση
29.12.2020 Τσιόδρας και το εμβόλιο της Pfilzer
Ο Μαυρογιαλούρος τόκανε, εσεις;;;
2020.. αναδρομή
SEX vs CONVID-19

Επανάσταση του '21 vs CONVID-19

Η επιστήμη εξελίσσεται τάχιστα. Ήρθαν τα κουνελοτέστ

23.04.21 Πάσχα στο Χωριό;;; ξεχάστε το
23.04.21 Πάσχα στο Χωριό vs τρωικός πόλεμος
23.04.21 Πάσχα στο Χωριό vs μυθολογία
12.05.21 Λαβύρινθος η ζωή μας!!
17.05.2021 Ενημερωθείτε σωστά απο το... ΦΒ
Μόνο για κουνέλια..για λαγούς άλλες μέρες!

Tatoo vs CONVID
02.06.2021 Titanic vs CONVID
06.06.2021  to be or not to be??
10.06.2021  Νέα κίνητρα για τον εμβολιασμό
12.06.2021 Νέα δεδομένα για τη διασκέδαση
29.06.2021 ...και 300 ευρώ στους αναποφάσιστους
30.06.2021 Του εξηγεί του άλλου με απλά λογια
γιατί πρέπει να φοράει μάσκα σε κλειστούς χώρους
και ο άλλος σχολιάζει από κάτω.....«Μπεεεεε....»
02.07.2021 οι μαγαζάτορες θα έλέγχουν πλέον τους πελάτες τους

15.07.2021 Εν τούτω Νίκα: διαδηλωτές ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σχόλιο: το Μεσαίωνα επικράτησε η δεισιδαιμονία ότι οι γάτες ήταν όργανα του σατανά και άρχισαν να τις εξοντώνουν. Σε μερικές χώρες είχαν εξαφανιστεί. Τα ποντίκια έγιναν τόσα πολλά που με την βοήθεια των ψύλλων που κουβαλούσαν βοήθησαν στην εξάπλωση της Μαύρης πανώλης ή πανούκλας. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Οι έξυπνοι παρατήρησαν ότι όσοι είχαν γάτες είχαν λιγότερα κρούσματα πανούκλας. Αυτοί που πίστευαν στις δεισιδαιμονίες και με την ευλογία της εκκλησίας που είχε δαιμονοποιήσει τις γάτες πέθαναν. Με την εξάλειψη των ηλιθίων οι άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά έφεραν τον διαφωτισμό και την Αναγέννηση. Έτσι η ανθρωπότητα πήγε μπροστά.
 
 
Σε μια πολυκατοικία, κάπου στην Κυψέλη, ο θυρωρός κάνει τα πάντα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού, παλεύοντας με το παρελθόν που τον έχει στιγματίσει. Ο φοιτητής του πρώτου σπάνια ξεμυτίζει, καταλήγοντας αγκαλιά με ένα σαξόφωνο. Οι ένοικοι στον δεύτερο έχουν πλέον γεράσει και χορεύουν στην ταράτσα, αλλάζοντας συνήθειες ετών. Ο πάτερ Θεόφιλος αυτοαναιρείται στο διαμέρισμά του, απέναντι απ' την "Κυρία του Τρίτου" η οποία μόνο επισκέψεις δέχεται και διαρκώς κάτι περιμένει. Η οικογένεια του τετάρτου, με τον δάσκαλο να επιμένει, την Αγγελική ακόμα να ψάχνεται και μια πεθερά ανάμεσά τους, βιώνει την αλλαγή για πρώτη φορά. Ένας Κουβανός που ζει στον πέμπτο έχει αφεθεί στις αναμνήσεις και σε όση ζωή ακόμα, με την αρρώστια να κοχλάζει στα πνευμόνια του και έπεται συνέχεια..... ένα μυθιστόρημα εύπεπτο και πολύ ευχάριστο την εποχή της πανδημίας.

 
 
 
2024 ποιός θυμάται τις υπερβολές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου