news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


2 Ιουν 2018

Saint-Jean de Luz

Όταν ο αείμνηστος Ανδρέας είχε προτείνει σε Γάλλους, Πορτογάλους μια μεσογειακή ένωση, η (απροσδόκητη) απάντηση που πήρε ήταν utzi gurekin lasai, που στα βασκικά σημαίνει άφησέ μας ήσυχους. Και επειδή στη γλώσσα της διπλωματίας δεν αρμόζει τέτοια αργκό, του είπαν.. εμείς δεν είμαστε μεσογειακοί

άφιξη με TGV
TGV train Bordeaux-Hendyen



Δεν χρειάζεται να πας Πορτογαλία για να το καταλάβεις, αρκεί να κατεβείς στη ΝΔ Γαλλία ή να ανέβεις στη ΒΔ Ισπανία, στην περιοχή των βάσκων δηλαδή. Εδώ με την εκπληκτική gourmet κουζίνα, τα κόκκινα κρασιά και το ταμπεραμέντο (πολύ φωνακλάδες βρε αδελφάκι μου). Αλλά και τη γλώσσα τους. Οι Βάσκοι θεωρούνται γηγενείς (όπως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι Λέλεγες). Κατά περίεργο τρόπο δεν αναμείχθηκαν με τους Βισιγότθους (καλούνται έτσι οι γότθοι που τράβηξαν προς τα δυτικά της Ευρώπης), αλλά διατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους διαμέσου των αιώνων. Πιστεύουν οι ίδιοι ότι προέρχονται από την Ατλαντίδα, την οποία ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται, φαντάζομαι ούτε και οι ίδιοι!!  Έτσι, οι Βάσκοι είναι ένας λαός μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.  Όμως, σαν περιοχή υφίσταται, η επικράτεια της οποίας αρχίζει από το Saint-Jean de Luz μέχρι το Bilbao. Όσο για τη γλώσσα τους, άστα να πάνε. Ούτε οι ίδιοι δεν την καταλαβαίνουν, τρόπος του λέγειν. Δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.



Το Saint-Jean Luz βρίσκεται χωμένο μέσα στον τεράστιο Βισκαϊκό κόλπο, πέρα από τον οποίον αρχίζει ο ωκεανός. Εδώ επικρατούν ισχυρά θαλάσσια κύματα, ύψους 5-10 μέτρων και γιαυτό υπάρχουν αναχώματα που προστατεύουν την πόλη από την άγρια θαλάσσια φύση του Ατλαντικού Ωκεανού. Εντούτοις είναι αγαπημένο θέρετρο για τους λουόμενους, που χαίρονται το serfing και τις απέραντες αμμουδιές.






Παρότι ο τουρισμός πρόσφατα ήρθε στην περιοχή (η πόλη μού θυμίζει λίγο το saint-tropez, εντούτοις έγινε γνωστή πριν 400 περίπου χρόνια, όταν στο καθεδρικό ναό της πόλης έγιναν (1660) οι γάμοι του Λουδοβίκου XIV με την ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία-Τερέζα. Και θα μου πείτε… ε και. Ακούστε λοιπόν...





Γυρίζοντας πίσω στην εποχή εκείνη βλέπουμε μια περίοδο πολέμων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Τα νήματα της πολιτικής κινούσε τότε ο καρδινάλιος Mazarin, που μεσολάβησε μεταξύ των δυο κρατών για να επέλθει ειρήνη. Και την πίπα της ειρήνης θα κάπνιζαν αμφότεροι οι λαοί εφόσον ο Λουδοβίκος δεχόταν να παντρευτεί την παρθένα (;;) Μαρία-Τερέζα, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως ιφάντα, καθώς επίσης και για την κόμμωσή της. Όσοι έχουν διαβάσει το βίο και την πολιτεία του Luis XIV (εμείς τον λέμε Λουδοβίκο 14ο) θα αντιληφτούν ότι δεν πρόκειται για πίπα αλλά για ρήτρα, καθότι ο Louis ήταν εκ γενετής πολυγαμικός και η ιστορία τού έχει καταγράψει ουκ ολίγα νόθα παιδιά. Ένας τέτοιος γάμος θα ήταν καταστροφικός για το προφίλ του. Παρόλα αυτά παντρεύτηκε την ισπανίδα πριγκίπισσα, που τον άφηνε να κάνει τη ζωή του, τόσο πώς όταν πέθανε, ο Λουδοβίκος παραδέχτηκε ότι το μόνο πρόβλημα που του δημιούργησε η γυναίκα του, ήταν ο θάνατός της. Ο Λουδοβίκος ήταν μια ισχυρή αλλά και αλαζονική προσωπικότητα που πίστευε ότι κυβερνούσε τη χώρα Ελέω Θεού (Le Etat ce moi, έλεγε). Τελικά όλοι οι βασιλιάδες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον. Μιλώ για το δικό μας τον Όθωνα.



Όταν επισκεφτείτε το Saint-Jean Luz να επισκεφτείτε τον καθεδρικό ναό της στέψης για να εκπλαγείτε ότι η κύρια θύρα τού ναού είναι μονίμως κλειδωμένη. Υπάρχουν πολλές εικασίες που παραπέμπουν αναλογικά στην κεντρική πύλη του ΕΜΠ μετά τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρης. Στην παλιά πόλη θα βρείτε βασκική κουζίνα με seefoods, και όσοι έχετε έλλειψη ψευδαργύρου μπορείτε να δοκιμάσετε τα νοστιμότατα στρείδια, αν και μια φορά δεν θα σας ενισχύσουν το libido σας.



Οι Γάλλοι έχουν φτιάξει ένα υπερυψωμένο τοίχος, για να προστατεύουν την πόλη από την ανεμοδαρμένη και άγρια κυματισμένη θάλασσα. Η βόλτα πάνω σε αυτό το τοίχος είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αν φανταστείτε ότι απέναντί σας είναι οι ανατολικές ακτές της Αμερικής. Μόνο που δεν τις βλέπετε. Μπορείτε όμως να τις φανταστείτε. Κάπου εδώ, θα αγνάντευε και ο Κολόμπο το νέο κόσμο και πάνω σε μια γαλέρα με 20 κανόνια θα ξεκινούσε το ταξίδι του, που φυσικά δεν άρχισε όπως σας το περιγράφω, αλλά δεν απέχω πολύ από την πραγματικότητα. Εσείς μπορείτε να αγναντέψετε πάνω στο λόφο την πόλη, το λιμάνι αλλά και τις απότομες ακτές και να κάνετε βόλτα μέσα από καταπράσινα μονοπάτια και εξωτικές κατοικίες που θυμίζουν περισσότερο μαυριτανικό παρά δυτικοευρωπαϊκό ρυθμό.





Το Saint-Jean de Luz βρίσκεται στην άκρη των Πυρηναίων, που σε αίθρια μέρα τα βλέπετε. Είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος (περίπου σαν τις Άλπεις), που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στη θάλασσα με ποτάμια (εδώ συνεχώς βρέχει γιαυτό και η φύση έχει πυκνή βλάστηση). Ο ποταμός Mendi διασχίζει την πόλη και συνδέεται με τη θάλασσα από την παραλία Erromardia.



Γραμμή Μαζινό υπάρχει και στις δυτικές ακτές
Κατοικία αραβικού ρυθμού


Το Saint-Jean de Luz βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ισπανία, τα οποία διέρχεσαι χωρίς να το αντιληφτείς. Που είσαι άμοιρε Λουδοβίκε, που θυσίασες το μόριό σου για μία πίπα (της ειρήνης εννοώ),  για να μάθεις ότι οι επίγονοί σου τα κατάφεραν εξίσου καλά χωρίς να θυσιάσουν ό,τι πολύτιμο είχαν!!!

Η διαδρομή του ... μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου