news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


3 Αυγ 2018

CH: Andermatt & St Moritz

Andermatt
St. Moritz

Andermatt
Το Andermatt είναι ένα ορεινό χωριό στο καντόνι Uri της Ελβετίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1437μ. Δεν είναι ένα απλό χωριό, είναι ένα κοσμοπολίτικο χωριο, όχι βέβαια της χλιδής ενός Gstaad ή St. Moritz. Εντούτοις είναι ένας σημαντικός κόμβος για χειμερινές διακοπές, επειδή βρίσκεται στο κέντρο της οροσειράς Gotthard και σταυροδρόμι για τις κοιλάδες προς Valais και Graubuenden. Το Andermatt διαρρέεται απο τον ποταμό Reuss και περιβάλλεται από τις Άλπεις.  Απο εδώ και οδικώς, προσεγγίζεις εύκολα τα στενά των άλπεων, όπως το Pass Oberalp, του St Gotthard και το Furka. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη γεωθερμία για κεντρική θέρμανση.







Το Μοναστήρι του Disentis
Laax σε περίοδο της 1ης Αυγούστου


Η λίμνη του Laax.
Η περιοχή φημίζεται για το rafting
και τα χειμερινά σπορ

Το φαράγγι και η γέφυρα Solis...
... με ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα
Landwasser Viadukt: η περίφημη γέφυρα
Rhaetische Bahn στη γέφυρα Landwasser


St Moritz
Το St. Moritz πρωτοκατοικήθηκε το 800 π.Χ. από τους Κέλτες. Το 1553 άρχισε η τουριστική του αξιοποίηση χάρις στο φιλόσοφο, θεραπευτή και μυστικιστή Παράκελσο, που είχε ανακαλύψει την ιαματική πηγή Mauritius. To 1831 κτίζεται και το σανατόριο της περιοχής που σήμερα έχει επεκταθεί σε ένα ολόκληρο τετράγωνο με την ονομασία Bad. Παράλληλα κατασκευάζεται και το σιδηροδρομικό δίκτυο και περιορίζεται έτσι η χρήση της ταχυδρομικής άμαξας, που ήταν το μοναδικό μέσον σύνδεσης των κατοίκων με τις πεδινές περιοχές. Ειδικότερα, το 1910 ανοίγει η σιδηροδρομική γραμμή Berninabahn προς Tirano και το 1913 γίνεται σύνδεση της πόλης με την πρωτεύουσα του καντονίου το Chur. Σήμερα, οι κόκκινοι συρμοί συνδέουν μία εκτεταμένη περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο περίφημος αλπικός σιδηρόδρομος ή εξπρές των παγετώνων (Glacier Express), ξεκινά από εδώ και αφού διανύσει μία απόσταση 293km φθάνει στο Zermatt, διερχόμενος από τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους.




Η ελίτ του πνεύματος μπορεί να πηγαίνει στο Davos, όμως στο St. Moritz έρχεται άλλο είδος ελίτ, που «χρυσαφίζει» κάτω από τις λαμπρές ακτίνες του ηλίου. Βρισκόμαστε ήδη σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο και αν δεν έχουμε πάρει μαζί μας αντηλιακό, σίγουρα θα πάθουμε εγκαύματα. Η αντανάκλαση του χιονιού, σε ηλιόλουστες μέρες, είναι πολύ έντονη και χρειαζόμαστε σίγουρα και γυαλιά ηλίου.
 

Το πολυτελές ξενοδοχείο διαθέτει 3 Rolls Roys
για τους επισκέπτες του!!
Εδώ γράφτηκε η ιστορία του Μαγικού Βουνού
του Thomas Man

Οι Ελβετοί φημίζονται για τις πεζοπορίες τους και τους ευγνωμονώ για τη διδασκαλία τους. Τα σαββατοκύριακα κατακλύζουν τους λόφους και τα βουνά τους, όλα τα πεζοπορικά μονοπάτια και περπατούν, περπατούν, περπατούν. Είναι τόσοι πολλοί που νομίζεις ότι γίνεται Volkswanderung (πανεθνική μετανάστευση). Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Είχα δει τον μικρότερο σε ηλικία … μηνών στην πλάτη της μητέρας του και τον γηραιότερο … αγνώστων λοιπών στοιχείων! Και όταν δεν υπάρχει χόρτο για περπάτημα, τότε συνεχίζουν στο χιόνι. Βάζουν τα σκι τους και βάδην! Αυτό το άθλημα το λένε Skilanglauf ή Langlauf.


Πίστες για Σκι τους χειμερινούς μήνες
Convict για διαμονή στο Zuoz


Η λίμνη του St. Moritz παγώνει το χειμώνα
Και το St. Moritz έχει πύργο της πίζας
Στο κοσμοπολίτικο St. Moritz η χλιδή περισσεύει. Υπάρχουν δυνατότητες για όλα τα βαλάντια και όλα τα χόμπι. Αν είσαι τυχερός μπορείς να συναντήσεις ένα διεθνές meeting για ice hockey, ίσως ένα διεθνές συνέδριο γαστρονομίας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, διεθνή διαγωνισμό ψαρέματος, ιππασία και ατέλειωτα χιλιόμετρα αλπικών μονοπατιών.


Κοντά στο St. Moritz είναι και το Silvaplana με τις δύο λίμνες του, Lago di Sils και Silvaplanasee, που θεωρούνται ιδανικές για wind surfing. Η περιοχή αυτή έχει ισχυρούς ανέμους, λόγω του στενού Bregaglia που σχηματίζεται. Είναι όμως επιφανειακοί, δεν σηκώνουν κύματα, παρά μόνο βοηθούν το σερφίστα να επιταχύνει. Ιδανικές συνθήκες για το χόμπι τους. Εδώ βρίσκεται και το διάσελο Malojapass σε υψόμετρο 1815μ. Είναι φημισμένο για τις πέστροφες, αλλά και για το υγιεινό κλίμα του. Το τοπίο παρουσιάζει έντονες εναλλαγές. Νότια εκτείνεται ο εθνικός δρυμός της Bernina, ενώ βόρεια γυμνοί ορεινοί όγκοι γεμάτοι σπάνια λουλούδια και βότανα. Από το σημείο αυτό θα συνεχίσουμε το ταξίδι προς τη Lago di Lugano και Como.
 
Η κατάβαση είναι εντυπωσιακή, ο δρόμος παρουσιάζει 16 συνεχείς στροφές (180 μοιρών) για να καλύψει μια υψομετρική διαφορά περίπου 1300μ. Αισθάνεσαι σαν σε αεροπλάνο που εκτελεί αναγκαστική προσγείωση και ηρεμείς μόνο όταν φθάνεις στην πεδιάδα. Η κάθοδος αυτή είναι από τις πιο εντυπωσιακές που μπορεί κάποιος να βιώσει στους αλπικούς δρόμους. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω είναι τα σύνορα με την Ιταλία. Το τοπίο μυρίζει Μεσόγειο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου