news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


8 Μαΐ 2020

London

The City
The United Grand Lodge of England
The Tate Modern

Βρέθηκα στο Λονδίνο για κάποια "μυστική" αποστολή πριν κάμποσα χρόνια και από τότε δεν αξιώθηκα να ξαναπάω.... εκεί που άλλοι για ψύλλου πήδημα το επισκέπτονται. Χωρίς αμφιβολία, το Λονδίνο τα έχει όλα.. αλλά πάνω από όλα τους φλεγματικούς Λονδρέζους που σε εκπλήσσουν σε κάθε τους κουβέντα, είτε πρόκειται για συμβουλή (π.χ. law is law μου έλεγε κάποιος που με -10C κάπνιζε έξω απο μία pub) είτε για ανέκδοτα. H Aegean έχει καθημερινές πτήσεις για τη βρετανική αυτή πόλη και μάλιστα όχι μόνο μία.

Tamesis river
 
 
The City
Το Λονδίνο είναι η πλέον πολιτισμική πρωτεύουσα του κόσμου. Συναντάς φυλές από όλον τον κόσμο, ενώ λέγεται ότι μιλιούνται εδώ πάνω από 200 γλώσσες. Έχει μουσεία, αμέτρητες κάμερες που σε επιτηρούν κάθε στιγμή (κάθε κάμερα έχει μπροστά της και υαλοκαθαριστήρα!). Το φαγητό διαφέρει από το μεσογειακό, έχει όμως εξαιρετικής ποιότητας και μπύρα φυσικά. Οι pubs είναι κάτι το μοναδικό. Εκτός της ποικιλίας σε μπύρες προσφέρουν ένα πολύ ζεστό και άνετο περιβάλλον, που μπορείς να απολαύσεις την μπύρα σου και να συζητήσεις χωρίς τα ντεσιμπέλια των ελληνικών μπουζικομάγαζων. Και όταν τους ρωτάς (τους άγγλους) αν τους αρέσει που καπνίζουν στο πεζοδρόμιο, σου απαντάνε: I hate that, but law is law... Το Λονδίνο θεωρείται πολύ ακριβή πόλη και εδώ πάντα βρέχει. Οι αγγλίδες κατατάσσονται στις πολύ όμορφες γυναίκες της ηπείρου μας (μετά τις τσέχες ασφαλώς). Έχουν όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν μας πάνε, εμάς τους αρσενικούς Έλληνες, με τίποτε!!!
 
 
 
 
Μια απογοήτευση είναι η oxford str.. εκεί που περιμένεις να δεις ένα παραδοσιακό δρόμο με γνώριμες λονδρέζικες μάρκες, βλέπεις την παγκοσμιοποίηση με κινέζικα προιόντα, zara και όλες τις άλλες μάρκες που μπορείς να αναγνωρίσεις σε οποιοδήποτε κουτσοχώρι και αν πάς.

Όταν κυκλοφορείς με επίσημο ένδυμα και δεν ενοχλούνται οι περαστικοί
       
 
  
 
 
 
  
 
The United Grand Lodge of England
Ο Τεκτονισμός είναι γέννημα θρέμμα βρετανικής προέλευσης. Πολλά έχουν ακουστεί γύρω από τη φιλοσοφική αυτή ομάδα, άλλα σωστά και άλλα λάθος. Πράγματα που έχουν παρερμηνευτεί, ίσως κατά λάθος, ίσως εξεπίτηδες. Ο Τεκτονισμός, λοιπόν, ή διαφορετικά Μασονία, αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι μια φιλοσοφική οργάνωση που έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου νου στην προσέγγισή του προς το Θείο (λέξη την οποία ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά) και την εσωτερική αναστήλωση τού εγώ του, με άλλα λόγια στην εσωτερική αναζήτηση  και το στοχασμό. Τα τελευταία 150 χρόνια η Μασονία άλλαξε όνομα και ιδιότητα σε Ελευθεροτεκτονισμό. Τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν την αλλαγή είναι λίγα, το σίγουρο όμως είναι ότι δημιουργήθηκε λεκτικό σχίσμα, πριν από πολλά χρόνια, ανάμεσα στους Τέκτονες και τους Μασόνους. Έτσι σήμερα ο Τεκτονισμός έχει το όνομα του Ελευθεροτεκτονισμού, που δηλώνει την ελευθερία της επιλογής του Ανθρώπου στη διαμόρφωση του εαυτού του. Όσο για τον Μασονισμό, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει μόνο ως λέξη, αναφερόμενη κυρίως στα κακά που διέπραξαν οι άνθρωποι στο όνομα του. Είναι γνωστό ότι όταν οι άνθρωποι συνωμοτούν, τους φωνάζουμε Μασόνους, επειδή την εποχή του Μεσαίωνα, η ομάδα αυτή, στις συναντήσεις της, πιο πολύ δολοπλοκούσε παρά τεκτόνιζε (φιλοσοφούσε). Είναι αποδεκτό ότι τα τότε χρόνια ο τεκτονισμός περνούσε όπως και όλα τα φιλοσοφικά κινήματα μία κρίση. Ακόμα και ο Χριστιανισμός πέρασε μια παρόμοια κρίση π.χ. στις Σταυροφορίες. Στο Λονδίνο υπάρχει το μεγαλοπρεπές κτήριο των τεκτόνων που αξίζει να το επισκεφτούμε.
 
 

 
Το τεκτονικό μέγαρο βρίσκεται κοντά στο SOHO και δεσπόζει με την επιβλητικότητά του. Κτίστηκε αρχικά το 1772 σε οικόπεδο που ανήκε στους Ναϊτες Ιππότες. Τη σημερινή του μορφή θα λάβει το 1933 και θα ονομαστεί Μέγαρο των Ελευθεροτεκτόνων (Freemasonry Hall, η θέση του φαίνεται και στο Google map). Η γύρω περιοχή έχει έντονο τεκτονικό χρώμα, καθότι υπάρχουν πολλά καταστήματα με τεκτονικά είδη, μπυραρίες (pubs) που συχνάζουν μόνο τέκτονες. Κυκλοφορούν με το φράκο τους, τους περαστικούς δεν τους ενοχλεί το ψηλό καπέλο και το παπιγιόν τους, ενώ σε κάποιες περιόδους παρελαύνουν κιόλας. Απέναντι από το κτήριο υπάρχει η εστία που φιλοξενεί παιδιά (αγόρια και κορίτσια) Αδ.. Τεκτόνων από όλα τα μέρη του κόσμου και η οποία Εστία δραστηριοποιείται όπως η ελληνική κατασκήνωση. Το να αποτίσεις φόρο τιμής στο χώρο της Ταβέρνας «Η Σχάρα με τις Επτά Χήνες» (κοιτίδα του Τεκτονισμού) είναι σαν τα επισκέπτεσαι τους Άγιους Τόπους. 
 
 

 
 
 
 
The Tate Modern
Στις νότιες όχθες του ποταμού Τάμεση βρίσκεται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Tate Modern) που φιλοξενείται σε ένα πρώην ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και διαθέτει μία από τις πληρέστερες συλλογές σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Ξεχωρίζει η τεράστια αίθουσα Ταρμπάιν στο χώρο της εισόδου, ενώ ο τρίτος όροφος περιλαμβάνει εκθέματα της συλλογής με τίτλο ”Ποίηση και Όνειρο” και ο πέμπτος της συλλογής ”Ιδέα και Αντικείμενο”. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται ένα ενδιαφέρον καφέ και στον έβδομο ένα θαυμάσιο εστιατόριο με θέα το κεντρικό Λονδίνο. Το απολαύσαμε.

Film Star: books, plaster and metal on canvas (1960)
Spatial Concept "Waiting" (1960) by Lucio Fontano
everyday life by Mariza Merz
Iron circles and nylon (1969) by Mariza Merz
Luciano Fabro and Michelangelo Pistoletto ('60s)

Energy and Process "Do Ho Suh"
 
Arte Povera and Anti-Form
Artist Rooms by Jenny Holzer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου