news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


9 Μαρ 2020

Porto Summer School

Τη χρονική περίοδο 2007-2014, η ΕΕ χρηματοδοτούσε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τη διοργάνωση θερινών Σχολείων, όπου φοιτητές απο διαφορετικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συγκεντρώνονταν για 2-3 εβδομάδες σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και παρακολουθούσαν εντατικά μαθήματά, με τη μορφή διαλέξεων, εξ ού και η ονομασία intensive programmes (ΙΡ). Ήταν μια δράση Erasmus, που ο ελληνικός φορέας διαχείρισης ήταν το ΙΚΥ.  Ένα IP Erasmus με το όνομα LiDe2, διοργανώθηκε, απο μέλη ΔΕΠ/ΣΕΠ του ΕΑΠ, στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας απο 23 Ιουνίου έως την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014. Τα μαθήματα έγιναν στο ESAD Matosinhos της Πόρτο Πορτογαλίας.

Erasmus Summer School in Porto, 2014

Τι είναι το LiDe2
Το LiDe2 σχετίζεται με θέματα  σχεδίασης φωτισμού χρησιμοποιώντας το ημερήσιο ή το τεχνητό φως ως εργαλείο σχεδιασμού, μιλάμε δηλαδή για μια πολυεπιστημονική θεματικότητα, όπως (i) Φως & Τεχνολογία, (ii) Φωτεινή Τέχνη & Πολιτισμός και (iii) Προγραμματισμός αστικού φωτισμού. Το LiDe2 δέχτηκε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από διάφορους επιστημονικούς κλάδους και από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. 32 φοιτητές από 9 συμμετέχουσες χώρες παρακολούθησαν τα μαθήματα. Οι δράσεις του LiDe2 αποτελούνταν από διαλέξεις και εργαστήρια (προσομοίωση σε υπολογιστές με εφαρμογές Φωτισμού-Σχεδιασμού και ομαδικά έργα-projects). Το πρόγραμμα IP υποστηρίχτηκε οικονομικά από το ΙΚΥ. Για τους σπουδαστές-καθηγητές ήταν επιλέξιμα έξοδα μετακίνησης και έξοδα διαβίωσης.


Πώς μπορείτε να φτάσετε στο Hostel Tattva (χώρος διαμονής) από το αεροδρόμιο
Πάρτε τη Γραμμή Μετρό. Σταματήστε στο σταθμό Trindade. Αλλάξτε την κατεύθυνση του μετρό D (κίτρινη γραμμή) προς το Santo Ovidio. Σταματήστε στο Sao bento και ακολουθήστε το διάγραμμα.

Πώς μπορείτε να φτάσετε στο ESAD (χώρος μαθημάτων) από το Hostel
Ακολουθήστε το διάγραμμα στο σταθμό Sao Bento του μετρό. Πάρτε το μετρό D (κίτρινη γραμμή) προς το νοσοκομείο S. Joao. Σταματήστε στο σταθμό Trindade. Αλλαγή στο μετρό Α (μπλε γραμμή) κατεύθυνση Senhor de Matoshinos. Σταματήστε στο Estadio do Mar και ακολουθήστε το διάγραμμα (ταξίδι περίπου 40 λεπτά).

Learning Outcomes
Ένα σύντομο θερινό σχολείο συμβάλλει σημαντικά σε μια εξειδικευμένη γνώση σε θέματα ενός επιστημονικού πεδίου, προσθέτοντας αξία (learning outcomes) στους φοιτητές, τους καθηγητές και τα συμμετέχοντα ινστιτούτα: οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες πάνω σε κοινά μαθησιακά θέματα και να αποκτήσουν προστιθέμενη γνώση από τη συνεργασία σε αυτό το διεθνές πλαίσιο. Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση της δομής του σχεδιασμού φωτισμού, συγκρίνοντάς την με άλλες χώρες, και θα προσφέρει το πλεονέκτημα αναβάθμισης και εμπλουτισμού των σημερινών ενοτήτων που διδάσκονται στα ΑΕΙ των συμμετεχουσών χωρών. Επιπλέον, οι συνέργειες που αναμένεται να αναπτυχθούν θα οδηγήσουν σε μια ισχυρότερη και μακρόχρονη συνεργασία, επιτρέποντας την ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία σε κοινά έργα-projects, όπως για παράδειγμα οι κεντρικές δράσεις Erasmus, οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος σπουδών και τα θεματικά δίκτυα. Επιπλέον, το πρόγραμμα LiDe2 θα βελτιώσει την ποιότητα και θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ. 
 

Πρακτικές συμβουλές 
  • Επικοινωνήστε με τον συντονιστή για να επιβεβαιώσετε τη διαμονή σας στο εξωτερικό.
    Επιβεβαιώστε την ημερομηνία του ταξιδιού σας.
  • Ανανεώσατε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα (ταυτότητα ή διαβατήριο); 
  • Έχετε κανονίσει την ιατρική σας ασφάλιση; (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης); 
  • Επιβεβαιώστε το επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών (από τον αερομεταφορέα) για να αποφύγετε την πληρωμή πρόσθετων χρημάτων.
  • Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και πάρτε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα.
  • Τακτοποιήστε τις τραπεζικές σας συναλλαγές (έγκυρες πιστωτικές κάρτες;)
  • Αγοράστε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τη χώρα του προορισμού σας και μελετήστε τον 
  • Εξασκηθείτε στην αγγλική γλώσσα, ως γλώσσα επικοινωνίας του θερινού σχολείου.
  • Να έχετε ένα ωραίο και ασφαλές ταξίδι. 
Κατά την άφιξή σας και την παραμονή σας:
  • Μελετήστε προσεκτικά όλα τα παραληφθέντα έγγραφα και υλικό.
  • Ρωτήστε για κάρτες έκπτωσης (ή ομαδικά εισιτήρια) για τις μεταφορές σας με λεωφορείο ή με τρένο.
  • Ακολουθήστε απλούς κανόνες για την προσωπική σας ασφάλεια (μην πηγαίνετε μόνοι σε άγνωστα μέρη, ενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο).
  • Σε περίπτωση που είστε θύμα κλοπής, παρακαλείστε να το αναφέρετε στην αστυνομία / ή στο συντονιστή. Σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμών, η Πρεσβεία ή το Προξενείο θα πρέπει να ενημερωθούν.
  • Επωφεληθείτε από τη διαμονή σας στο εξωτερικό για να μάθετε την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης που σας φιλοξενεί. Γνωρίστε τους άλλους συμφοιτητές σας και διατηρήστε μια φιλία.
  • Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε την εμπειρία σας. Στείλτε μας ένα κείμενο περιγράφοντας τα θετικά-αρνητικά σημεία της απόκτησης εμπειρίας σας.

ΑντίοΤο LiDE τελειώνει σήμερα και η στιγμή που θα πουμε Αντίο πλησιάζει. περάσαμε μαζί, εδώ στο Πόρτο, δύο εβδομάδες και  αύριο όλοι θα ταξιδεύουμε στο σπίτι μας με θετικά, ελπίζω,  συναισθήματα. Αποκτήσατε εμπειρία από αυτήν την πολυεθνική συνεργασία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τις τοπικές νοοτροπίες. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, παρακαλούμε να διατηρήσετε τη φιλία σας.

Το να σκεφτεί κανείς την οργάνωση ενός τέτοιου έργου φαινόταν, στην αρχή,  μια ωραία και εύκολη ιδέα. Στην πράξη όμως ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία με πολλά και απρόβλεπτα προβλήματα. Χωρίς τη συνεργασία του Antonino Jorge, ως τοπικού διοργανωτή, και του Rui Canela Lopes, αυτό το θερινό σχολείο δεν θα είχε ποτέ υλοποιηθεί. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους φοιτητές μας, που ακύρωσαν ένα μέρος των διακοπών τους για να παρακολουθήσουν αυτό το σχολείο. Ο Στέλιος είπε ότι πέρασατε όλοι τις εξετάσεις. Σας συγχαίρω και τώρα θέλουμε να σας ανταμείψουμε για την προσπάθειά σας, δίνοντάς σας το πιστοποιητικό συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου