news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


18 Νοε 2017

Trains Museum in Izmir



Η Σμύρνη είναι μία μεγάλη πόλη της Τουρκίας και σημαντικό λιμάνι. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες πόλεις και λιμένες της Μεσογείου, της αρχαίας Ιωνίας. Ιδρύθηκε περί το 3000 π.Χ. και επέζησε μέχρι σήμερα. Στη μακραίωνη ιστορία της έχει αλλάξει δύο θέσεις. Η πρώτη των προϊστορικών χρόνων που αναφέρει ο Στράβων ως "Παλαιά Σμύρνη" και η δεύτερη που έκτισε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι επίγονοι αυτού κατά την ελληνιστική περίοδο.

Κατοικήθηκε από ελληνικούς πληθυσμούς από την αρχαιότητα μέχρι και την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όλα αυτά είναι γνωστά απο την ιστορία.



Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι σημερα είναι ένα τουριστικό θέρετρο που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες απο όλο τον κόσμο. Βασικα, έχει ευρωπαικό χαρακτήρα και ελάχιστα μοιάζει με άλλες τουρκικές πόλεις. Αυτή την πόλη επισκεφτήκαμε πριν κάμποσα χρόνια στο πλαίσιο ενός φιλολογικού συνεδρίου.

Υδραγωγείο της πόλης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα




Οι φωτογραφίες δείχνουν απομεινάρια της Βιβλιοθήκης του Κέλσου.
 
Η αρχαία Έφεσος (ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος) κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ πλησίον της θάλασσας, λεγόμενη μάλιστα και "θαλασσοθέα", πλην όμως οι συνεχείς προσχώσεις του ποταμού Καΰστρου ανάγκαζε τους κατοίκους κατά διαστήματα να μετακινούν τους οικισμούς του δυτικότερα. Παρά ταύτα η αρχαία πόλη οικοδομήθηκε στις πλαγιές των λόφων Κορησός και Πρίων οπού στη συνέχεια αυτών εκτεινόταν η εύφορη πεδιάδα της Εφέσου το λεγόμενο Εφέσιο πεδίο. Ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος βρισκόταν ακριβώς στη πεδιάδα αυτή απέχοντας από την πόλη. Η ευφορία της πεδιάδας της Εφέσου καθώς και η θέση της πόλης της Θαλασσοθέας σε κομβικό σημείο της φυσικής οδού επικοινωνίας της θάλασσας του Αιγαίου με την Μικρασιατική ενδοχώρα συνέβαλαν κατά μέγιστο λόγο στην ακμή της πόλης.



Η τουριστική περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι απο τη Χίο

Μουσείο Σιδηροδρόμων στην περιοχή της Σμύρνης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου