news:

cover page: Belfry of Bruges

news: Once you have traveled, the voyage never ends, Pat Conroy


14 Ιαν 2018

Soda lake in CA

Route from SLO to Soda Lake and return via Paso Publes

Η λίμνη Soda είναι μια ρηχή, υφάλμυρη λίμνη στην κοιλάδα Carrizo, σε μια περιοχή της Καλιφόρνιας, περίπου 100 χλμ απο το San Luis Obispo (SLO). Μου είχαν προτείνει να την επισκεφτώ για να "θαυμάσω" ένα τόσο αφιλόξενο περιβάλλον που περικλείει μια έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η αποστράγγιση της πεδιάδας Carrizo και ο σχηματισμός της λίμνης Soda ξεκίνησαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν διάφορες εδαφικές παραμορφώσεις του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα αποστράγγισαν τη λίμνη έτσι ώστε η μειωμένη καταβύθιση των ιζημάτων και η ταχύτητα εξάτμισης οδήγησαν στην αλατότητα της περιοχής.



Η Soda Lake είναι ένας από τους μεγαλύτερους αλκαλικούς υγρότοπους που παραμένουν σε φυσική κατάσταση στην Καλιφόρνια. Υποστηρίζει μεταναστευτικά και φωλεάζοντα πουλιά. Ένας αγροτικός δρομος χτίστηκε κατά μήκος της ακτής για να αποφευχθεί η ανθρωπογενής καταστροφή στο βιότοπο saltbush που συνορεύει με τη λίμνη.



Το ταξίδι αρχίζει απο το SLO και διαρκεί περίπου 2ώρες. Η απόσταση μπορεί να είναι 100 μόλις χιλιόμετρα, αλλά στους επαρχιακούς δρόμους των ΗΠΑ δεν μπορείς να τρέξεις πάνω απο 70-80 χλμ/ω... άσε που τα εργα στους δρόμους, στη μέση του πουθενά, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.



Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας της καλοφόρνιας είναι έρημος, με εξαίρεση το παράλειο τμήμα της (που είναι εύφορο και καταπράσινο) και το ανατολικό με το περίφημο Yosemite. Μέσα στην έρημο λοιπόν βλέπεις και ένα ράντζο, όπως το έχουμε φανταστεί στα καουμπόικα έργα.




Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Μπορείς να το διαπιστώσεις όταν πετάς με αεροπλάνο. Κάτω όμως στους δρόμους, βλέπεις μια ευθεία που χάνεται στο τέλος της φωτογραφίας, ενώ απότομα υπάρχει στροφή 90 μοιρών και με ένδειξη για 15 μίλια/ώρα!


Η μέρα σήμερα είναι πολύ ζεστή. Είμαι μόνος μέσα σε μια περιοχή δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων... κάπου-κάπου περνα ένα αυτοκίνητο, έτσι για να δείξει ότι κάτι κινείται. 



Κοντα στη λίμνη υπάρχει ένας μικρός λόφος που έχει 360 μοίρες θέα. Το μάτι σου φτάνει μέχρι τα πέρατα της λίμνης, εδώ που κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό. Σήμερα, όλος αυτός ο πρώην υδροβιότοπος, είναι μια αποξηραμένη "αλατισμένη" περιοχή. Και στος βάθος (δεξιά φωτό) μια ευθεία που ενώνεται στους πρόποδες του βουνού.


Στο ταξίδι της επιστροφής διερχόμαστε απο περιοχή άντλησης πετρελαίου,
με τις αντλίες της εποχής των ανακαλύψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου